Εργαζόμενοι των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» απολάμβαναν τις υπηρεσίες ιερόδουλων στην Λιβερία

Gazzetta team
Εργαζόμενοι των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» απολάμβαναν τις υπηρεσίες ιερόδουλων στην Λιβερία
Εργαζόμενοι στην μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες ιερόδουλων των περιοχών της Αφρικής όπου εργάζονταν, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έγιναν στην εκπομπή της Βικτόρια Ντερμπισίρ του BBC.

Γυναίκες πρώην υπάλληλοι της ΜΚΟ δήλωσαν ότι το φαινόμενο αυτό ήταν διαδεδομένο, ενώ μια από αυτές είπε ότι ένας υψηλόβαθμος εργαζόμενος της οργάνωσης δήλωσε ότι ήταν συχνό να ανταλλάσσονται φάρμακα με σεξουαλικές υπηρεσίες.

Η οργάνωση πάντως υποστηρίζει ότι δεν θεωρεί αποδεκτά την «κακοποίηση, την παρενόχληση ή την εκμετάλλευση» και ότι η χρήση σεξουαλικών υπηρεσιών απαγορεύεται από το αυστηρό καταστατικό της.

Οι γυναίκες πρώην εργαζόμενες της ΜΚΟ διατήρησαν την ανωνυμία τους προκειμένου να μην στοχοποιηθούν. Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν αφορούν διοικητικό προσωπικό και όχι γιατρούς ή νοσοκόμους στην οργάνωση, μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Μια άλλη πρώην εργαζόμενη, η οποία βοηθούσε οροθετικούς στην κεντρική Αφρική, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είδε έναν από τους συνεργάτες της να μπαίνει σε μια τουαλέτα μαζί με μια πόρνη της περιοχής. «Την γνώριζα γιατί εργαζόταν και σε ένα από τα μπαρ. Μου είπε ότι έκανε σεξ μαζί του και ότι την πλήρωσε».

Μια ακόμη πρώην εργαζόμενη, την οποία η εκπομπή του BBC συνάντησε στην Ευρώπη, κατήγγειλε ότι ένας υψηλόβαθμος συνάδελφός της τής είχε πει ότι ήταν εύκολο να ανταλλάξει φάρμακα με σεξουαλικές υπηρεσίες αναφερόμενος στη Λιβερία.

«Εννοούσε ότι πολλά από τα νεαρά κορίτσια που είχαν χάσει τους γονείς τους από τον ιό Έμπολα θα έκαναν τα πάντα όσον αφορά το σεξ ως αντάλλαγμα με φάρμακα». Το BBC δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει τις καταγγελίες, ενώ η οργάνωση απάντησε ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να ξεκινήσει έρευνα.

Δημόσια συγνώμη από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»

H μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να γίνει πιο εύκολο για το προσωπικό να αναφέρει σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά έπειτα από μια εκπομπή του BBC σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι της ΜΚΟ χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες ιερόδουλων στην Αφρική.

Οκτώ γυναίκες πρώην υπάλληλοι των MSF, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, είχαν μια «τοξική» νοοτροπία, που περιελάμβανε «καταφανή και εκτεταμένη» χρήση τοπικών ιερόδουλων από το προσωπικό, με έναν άνδρα να καυχιέται ότι είναι εύκολο να ανταλλάσσονται φάρμακα με σεξ στη Λιβερία.

«Λυπούμαστε για οποιαδήποτε περιστατικά στα οποία άνθρωποι αποτέλεσαν αντικείμενο παρενόχλησης, κακοποίησης ή κακής μεταχείρισης και/ή αισθάνθηκαν ότι δεν έτυχαν της αρμόζουσας συμπεριφοράς», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι MSF, που απασχολούν 42.000 ανθρώπους.

«Αν και διαθέτουμε μηχανισμούς αναφοράς όπου μπορούν να γίνουν παράπονα, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι γνωστοί, αξιόπιστοι και ότι χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που τους χρειάζονται».

Η βιομηχανία των οργανώσεων αρωγής έχει συγκλονιστεί από πληροφορίες για σεξουαλική κακομεταχείριση μετά την αποκάλυψη τον Φεβρουάριο ότι υπάλληλοι της Oxfam πλήρωναν για σεξ στην Αϊτή στη διάρκεια μιας αποστολής ανακούφισης μετά τον σεισμό του 2010.

Σύμφωνα με έρευνα του Thomson Reuters Foundation περισσότερα από 120 μέλη του προσωπικού περίπου 20 μεγάλων φιλανθρωπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο απολύθηκαν ή έχασαν τη δουλειά τους πέρυσι λόγω ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Οι MSF ανέφεραν πως 20 άνθρωποι απολύθηκαν το 2017 για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, και 10 το 2016.

Μία πρώην υπάλληλος της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης δήλωσε στο BBC πως είδε έναν συνάδελφό της να φέρνει «πολύ νεαρά» κορίτσια που φέρεται να ήταν ιερόδουλες σε καταλύματα διαμονής των MSF στην Κένυα.

«Βλέπαμε συχνά άνδρες που ήταν μεγαλύτεροι, μεσήλικοι να συνοδεύονται από πολύ νεώτερα ντόπια κορίτσια. Όλο αυτό είχε σεξουαλικό χαρακτήρα», δήλωσε στο BBC αυτή η ανώνυμη μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, η οποία πρόσθεσε πως αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να καταγγείλει τον άνδρα γιατί ήταν υψηλότερα στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Το Thomson Reuters Foundation δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως από ανεξάρτητη πηγή τις κατηγορίες, οι οποίες, σύμφωνα με το BBC, αφορούν διοικητικό προσωπικό και όχι γιατρούς ή νοσοκόμους.

Οι MSF δήλωσαν ότι εξετάζουν τους ισχυρισμούς αλλά δεν μπορούν να τους επιβεβαιώσουν, και πως η έλλειψη λεπτομερειών δυσκολεύει το έργο αυτό.

«Λυπούμαστε βαθιά που σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε το BBC δεν αισθάνθηκαν ότι θα μπορούσαν να το αναφέρουν», είπε.

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ