Ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση της κατανάλωσης κρέατος σκύλων

Gazzetta team
Ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση της κατανάλωσης κρέατος σκύλων
Για πρώτη φορά στα χρονικά, δικαστήριο της Νότιας Κορέας έκρινε πως είναι παράνομη η σφαγή σκύλων για το κρέας τους.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση στη χώρα που ανοίγει το δρόμο για τη ποινικοποίηση της κατανάλωσης κρέατος σκύλων, σημειώνουν ακτιβιστές της χώρας.

Το κρέας σκύλου αποτελεί εδώ και καιρό μέρος της γαστρονομικής κληρονομιάς της Νότιας Κορέας, όπου περίπου ένα εκατομμύριο σκύλοι σφαγιάζονται ετησίως...

Ωστόσο η τάση δείχνει να αντιστρέφεται με ολοένα και περισσότερους Νοτιοκορεάτες να θεωρούν ότι ο σκύλος είναι φίλος του ανθρώπου και όχι ζώο που εκτρέφεται για το κρέας του. Η πρακτική αποτελεί ταμπού μεταξύ των νέων και πλέον οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων βλέπουν το μήνυμά τους να έχει μεγαλύτερη απήχηση.

Το θέμα βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη από νομική άποψη, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαγόρευση.

Όμως οι αρχές έχουν επικαλεστεί κατά το παρελθόν λόγους υγιεινής και τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων που απαγορεύει τις απάνθρωπες μεθόδους σφαγής τους, για να κλείσουν φάρμες όπου εκτρέφονταν σκύλοι για κατανάλωση καθώς και εστιατόρια πριν από μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Πέρυσι η οργάνωση προστασίας των ζώων Care είχε προσφύγει εναντίον ενός εκτροφέα στη Μπουσεόν τον οποίο κατηγόρησε ότι «σκότωνε ζώα χωρίς βάσιμο λόγο» και ότι παραβιάζει τους υγειονομικούς κανόνες.

Δικαστήριο της Μπουσεόν είχε κρίνει τον εν λόγω εκτροφέα ένοχο και του επιδίκασε πρόστιμο τριών εκατομμυρίων γουόν (2.300 ευρώ).

Ο Κιμ Κιούνγκ- έουν, δικηγόρος της Care, χαιρέτισε την απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο, όμως δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. «Είναι πολύ σημαντικό καθώς πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι η σφαγή σκύλων για το κρέας τους είναι εντελώς παράνομη».

Από την πλευρά του, βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος υπέβαλε πρόταση στην Εθνοσυνέλευση με στόχο να τεθεί εκτός νόμου η κατανάλωση κρέατος σκύλου.

Ωστόσο ο Τσο Χουάν-ρο, εκπρόσωπος μιας ένωσης εκτροφέων, δήλωσε πως «πρόκειται για σκάνδαλο». Στη Νότια Κορέα υπάρχουν 17.000 φάρμες εκτροφής σκύλων, πρόσθεσε, ζητώντας από την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει σαφώς την κατανάλωση κρέατος σκύλου και να δώσει άδεια σε συγκεκριμένα σφαγεία. «Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ των σκύλων που τρώμε και των ζώων συντροφιάς», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για διαφορετικές ράτσες.