Σκληρή κόντρα Ζάεφ - Ιβάνοφ για το «Βόρεια Μακεδονία»

Gazzetta team
Σκληρή κόντρα Ζάεφ - Ιβάνοφ για το «Βόρεια Μακεδονία»
Ρήξη κορυφής προκαλεί στην πΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα.

Αρχικά ο πρωθυπουργός Γκόραν Ζάεφ απείλησε να ρίξει τον Πρόεδρο της χώρας Ιβάνοφ, ο οποίος εξαρχής διαφωνεί με το νέο όνομα.

Είπε ακόμη ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Θα είναι δεσμευτικό, αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει. Αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά, τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημείωσε ότι η συμφωνία είναι καλή και πρέπει να την αναγνωρίσει ο λαός των Σκοπίων.

«Έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα».

«Επιτέλους μπορούμε να βγούμε στην επιφάνεια, να είμαστε μια φυσιολογική χώρα. Οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν για τις προοπτικές εδώ στη “Μακεδονία”, μπορούμε να παρέχουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας και στα παιδιά των μελλοντικών γενεών. Πιστεύω σ’ αυτή τη συμφωνία παρότι γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο. Η ψυχή μου πονά γιατί θα έχουμε συνταγματική αλλαγή του ονόματος και μου είναι ξεκάθαρο αυτό, αλλά σε τελική ανάλυση είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Την ίδια ώρα η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως λαό, αναγνωρίζει τη γλώσσα μας, έχουμε έναν “μακεδονικό” λαό, μια “μακεδονική” γλώσσα. Επιτέλους υλοποιείται η μακραίωνη φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε μια δική μας χώρα, αναγνωρισμένη από όλους», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

«Κάρφωσε» δε το Νίκολα Γκρούεφσκι λέγοντας ότι το 2012 είχε αποδεχτεί το όνομα Άνω και Βόρεια Μακεδονία, αλλά η Ελλάδα το απέρριψε.

O Ιβάνοφ απαντά στον Ζάεφ: Ρίξε με αν θες, η άποψή μου δεν αλλάζει

Ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόρκι Ιβάνοφ απάντησε άμεσα στον πρωθυπουργό Ζάεφ, προκαλώντας τον να εκκινήσει διαδικασίες πρότασης μομφής εναντίον του.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο κ. Ιβάνοφ αναφέρει «Καλώ τον πρωθυπουργό Ζάεφ, να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες πρότασης μομφής εναντίον μου, με τα δυο τρίτα της Βουλής, που είναι απαραίτητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η θέση μου σχετικά με την επιζήμια συμφωνία για το όνομα παραμένει σταθερή, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις».

Πηγή: insider.gr