Με επεισοδιακό τρόπο πέρασε από την πΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών (pic & vid)

Gazzetta team
Με επεισοδιακό τρόπο πέρασε από την πΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών (pic & vid)
Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της πΓΔΜ η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Με επεισόδια, 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά, πέρασε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής η συμφωνία που υπέγραψαν Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ στις Πρέσπες την Κυριακή.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το βράδυ η συμφωνία θα πάει στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και για να εγκριθεί πρέπει να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία είτε της Βουλής, είτε των παρόντων βουλευτών.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, υπέρ της συμφωνίας επιχειρηματολόγησε ο Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος επεσήμανε πως είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του κατεπείγοντος που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση Ζάεφ και να περάσει η συμφωνία, προκειμένου η χώρα να κάνει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου και αυτή είναι μια καθοριστική ημερομηνία για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Από εμάς εξαρτάται η επικύρωση της συμφωνίας και γι αυτό εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η επικύρωση δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν με το δημοψήφισμα το φθινόπωρο», επεσήμανε ο Ντιμιτρόφ.

Ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Ντράγκαν Ντάνεφ,υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στη χώρα. Ο ίδιος επεσήμανε πως με τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» χάνεται η ταυτότητα των πολιτών και συντελείται «γενοκτονία του κράτους δικαίου».

Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, οι βουλευτές του VMRO-DPMNE ξεκίνησαν να χτυπούν τα χέρια τους στα έδρανα και να φωνάζουν «προδότες».