Στη Βαλένθια έληξε η «Οδύσσεια» των μεταναστών του Αquarius

Gazzetta team
Στη Βαλένθια έληξε η «Οδύσσεια» των μεταναστών του Αquarius
Το σωστικό σκάφος, το οποίο μετέφερε μετανάστες και του οποίου αρνήθηκαν την είσοδο στα λιμάνια τους η Ιταλία και η Μάλτα έφθασε χθες το πρωί στο λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία, δίνοντας έτσι τέλος στην «Οδύσσεια» που έζησαν στη θάλασσα οι εκατοντάδες επιβαίνοντές του, κάτι που το κατέστησε σύμβολο της αποτυχίας της Ευρώπης να υιοθετήσει μια κοινή γραμμή στο μεταναστευτικό.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία πρόσφερε βοήθεια στους 629 επιβαίνοντες-- κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική-- στο πλοίο Aquarius μετά την άρνηση της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας να δεχτεί το πλοίο σε λιμάνι της.

Αλλά το αίτημα του Aquarius, το οποίο διαχειρίζονται από κοινού οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και η γαλλογερμανική φιλανθρωπική οργάνωση SOS Mediterranee, έφερε στο προσκήνιο την αποτυχία της ΕΕ να συμφωνήσει στον τρόπο αντιμετώπισης των τεράστιων μεταναστευτικών ροών.

Στη Βαλένθια, αξιωματούχοι με ειδικές προστατευτικές φόρμες και μάσκες υποδέχτηκαν τους μετανάστες καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο, ενώ αστυνομικοί ξεκίνησαν τη διαδικασία ταυτοποίησής τους και επεξεργασίας των προσωπικών τους εγγράφων.

Όπως αναφέρει το BBC, ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, το Dattilo, εισήλθε στο λιμάνι της Βαλένθια στις 06:20 σήμερα τοπική ώρα και όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, μετέφερε 274 μετανάστες.

Στην αποβάθρα της Βαλένθια, 1.000 εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού είχαν επιστρατευτεί για να υποδεχτούν τους μετανάστες. Συνολικά όμως, 2.320 άνθρωποι--από εθελοντές ως διερμηνείς και αξιωματούχοι του τομέα υγείας--περίμεναν τους μετανάστες.

Το ίδιο το Aquarius έφθασε στο λιμάνι λίγο μετά τις 09:30 μεταφέροντας 106 μετανάστες. Σύμφωνα με την ισπανίδα δημοσιογράφο Γκαμπριέλα Σάντσεθ η οποία ανήρτησε σχετικά σχόλια στο Twitter και η οποία επέβαινε σε παραπλέον σκάφος, οι μετανάστες άρχισαν να ζητωκραυγάζουν και να τραγουδούν κατά την άφιξή τους.

Ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού Ελάτζ Ας Σάι βρισκόταν επίσης εκεί.

«Αυτή η θλιβερή Οδύσσεια των ανθρώπων στο Aquarius είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή μεταναστευτικού καθεστώτος (Σ.τ.Σ: το καθεστώς στο οποίο βρίσκεται ένας αλλοδαπός σε μια χώρα φιλοξενίας που ορίζεται από το μεταναστευτικό νόμο του κράτους υποδοχής) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη βασική βοήθεια και προστασία. Κανένα ανθρώπινο ον δεν είναι 'παράνομο' και οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια θα πρέπει να δέχονται βοήθεια», ανέφερε ο Σάι σε ανακοίνωσή του.

«ΗΡΕΜΟΙ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέβασαν στο Twitter μια φωτογραφία με ένα από τα μέλη τους τη στιγμή που εξηγεί στους επιβαίνοντες τί να περιμένουν.

«Οι άνθρωποι είναι ήρεμοι και ικανοποιημένοι που φθάνουν στην Ισπανία», ανέφερε η οργάνωση.

Και οι επτά εγκυμονούσες που επέβαιναν στα πλοία μεταφέρθηκαν άμεσα για ιατρικές εξετάσεις, ενώ ψυχολογική βοήθεια θα δεχτούν όλοι οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 123 ανήλικοι.

Οι αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνηση της Βαλένθια ανακοίνωσαν ότι κανένας από τους μετανάστες δεν είχε συμπτώματα κάποιας σοβαρής ασθένειας, αλλά πολλοί βρίσκονταν σε κακή κατάσταση λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούσαν στο πλοίο και των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

Οι μετανάστες πέρασαν 20 ώρες στοιβαγμένοι μέσα σε πλαστικές σωσίβιες λέμβους προτού περισυλλεγούν από το Aquarius, σημειώνει το BBC. Έκτοτε πέρασαν μια εβδομάδα στη θάλασσα με κακές καιρικές συνθήκες και πολλοί υπέφεραν από ναυτία.

«Ο καιρός ήταν δυστυχώς πολύ κακός και η θάλασσα ανταριασμένη», είπε στο BBC η Σοφί Μπο της οργάνωσης αρωγής SOS Méditerranée.

«Επομένως οι άνθρωποι είναι σε κακή κατάσταση... και πραγματικά ανακουφίστηκαν που βρίσκονται ασφαλείς πλέον στη στεριά».

Οι μετανάστες προέρχονται από 26 χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι --από 150-- είναι από το Σουδάν και τη Νιγηρία και δεκάδες άλλοι απο την Ερυθραία, το Νότιο Σουδάν και την Αλγερία.

Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους προέρχονται από άλλες αφρικανικές χώρες αλλά υπάρχουν και μερικοί από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στους διασωθέντες μετανάστες περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά κάτω των 13 και επτά έγκυες.

Το Aquarius προκάλεσε μια σφοδρή διπλωματική κόντρα την περασμένη Δευτέρα όταν το πλοίο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του μεσοπέλαγα.

Η λαϊκιστική κυβερνητική συμμαχία στην Ιταλία--και κυρίως ο υπουργός Εσωτερικών, ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, με σκληροπυρηνική θέση στο μεταναστευτικό-- αρνήθηκε την είσοδο του πλοίου σε ιταλικό λιμάνι.

Ο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι είναι άδικο οι χώρες στην πρώτη γραμμή της ΕΕ να έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών. Ο ίδιος είπε ότι η Μάλτα θα πρέπει να δεχτεί το Aquarius, αλλά εκείνη αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι υπόκειται στην ιταλική δικαιοδοσία.

Ο δήμαρχος της πόλης Χοάν Ριμπό, ο οποίος πρόσφερε ασφαλή ελλιμενισμό στο πλοίο, χαρακτήρισε απάνθρωπη την απόφαση της Ιταλίας. Ο ίδιος δήλωσε στο BBC ότι ελπίζει οι ενέργειες της πόλης του να λειτουργήσουν ως «ηλεκτροσόκ» και να οδηγήσουν σε μεταρρυθμίσεις στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε για «ανευθυνότητα» την Ιταλία.