O Σαλβίνι κλιμακώνει την κόντρα με τις οργανώσεις που σώζουν μετανάστες

Gazzetta team
O Σαλβίνι κλιμακώνει την κόντρα με τις οργανώσεις που σώζουν μετανάστες
Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι κλιμάκωσε τη σύγκρουση με τις ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες, η Ρώμη απαίτησε η Ολλανδία να «επαναπατρίσει» δυο πλοία


Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανέβασε το Σάββατο ακόμη περισσότερο τους τόνους στη σύγκρουσή του με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο.

Daily Predictor με έπαθλο* €125.000 μετρητά* σε όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Έξι ημέρες αφότου αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία του Aquarius, που είχε διασώσει και μετέφερε 629 μετανάστες, ο Σαλβίνι ξεκαθάρισε ότι την ίδια μεταχείριση θα έχουν δύο πλοία που μισθώνουν οι γερμανικές ΜΚΟ Sea-Eye και Mission Lifeline.

«Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μάθουν ότι η Ιταλία δεν επιθυμεί πλέον να είναι συνεργός στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης, άρα θα χρειαστεί να βρουν άλλα λιμάνια να κατευθυνθούν», εκτός Ιταλίας, διεμήνυσε ο Σαλβίνι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο ηγέτης της Λέγκας (άκρα δεξιά) έγραψε ότι οι ΜΚΟ έστειλαν τα πλοία αυτά στα ανοικτά της Λιβύης για να παραλάβουν «ένα φορτίο ανθρώπων που εγκαταλείφθηκε (στη θάλασσα) από διακινητές».

Η Mission Lifeline αντέδρασε μέσω Twitter αναπαράγοντας την ανάρτηση του Σαλβίνι με το σχόλιο «Όταν οι φασίστες προωθούν το έργο μας...», κάτι που προφανώς εξόργισε ακόμη περισσότερο τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας.

«Εμείς ορίζουμε το σπίτι μας, οι ωραίοι καιροί για εσάς ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ, καταλάβατε;», ήταν η αντίδρασή του μέσω του ίδιου ιστοτόπου.

Η ΜΚΟ αντικατέστησε το αρχικό της tweet με ένα άλλο, που ανέφερε «Όχι, (ο Σαλβίνι) φυσικά δεν είναι φασίστας. Επρόκειτο για "γλωσσικό ολίσθημα" από μέρους μας».

Αυτό το σχόλιο παρέπεμπε στη Μπέατριξ φον Στορχ, μέλος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που πρόσφατα είχε ζητήσει συγγνώμη για την τοποθέτησή της πως οι παράτυποι μετανάστες, χωρίς να εξαιρούνται οι γυναίκες και τα παιδιά, πρέπει να πυροβολούνται στα σύνορα. Η φον Στορχ κατόπιν υποστήριξε πως αυτή η φράση, που περιεχόταν σε ανάρτησή της στο Facebook, ήταν «γλωσσικό ολίσθημα».

Η Sea-Eye ήταν πιο διπλωματική στην αντίδρασή της. «Υποθέτουμε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ανθρωπιστικές και διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε ανακοίνωσή της που έστειλε στο Γερμανικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Κανένας ευρωπαίος υπουργός Εσωτερικών δεν είναι υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε, προειδοποιώντας πως εάν ο Σαλβίνι επιμείνει, οι μετανάστες και οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής «θα αντιμετωπίσουν σοβαρούς κινδύνους».

Ωστόσο, το 59% των Ιταλών συμφωνεί με την απόφαση του Σαλβίνι να απαγορευθεί στα πλοία των ΜΚΟ να ελλιμενίζονται σε ιταλικά λιμάνια, κατέδειξε δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσίευσε η εφημερίδα Corriere della Sera.

Μεσούσης της αντιπαράθεσης, ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ντανίλο Τονινέλι απαίτησε μέσω Twitter η Ολλανδία να φροντίσει τα πλοία των δύο γερμανικών ΜΚΟ -που πλέουν υπό ολλανδική σημαία- να «επαναπατριστούν» άμεσα, υποστηρίζοντας πως παραβιάζουν τους κανόνες των επιχειρήσεων διάσωσης και θέτουν σε κίνδυνο ζωές.

Η Mission Lifeline αντέτεινε πως «τηρεί απόλυτα» τον διεθνή κώδικα συμπεριφοράς ως προς τις διασώσεις στη θάλασσα.

Η ολλανδική μόνιμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι τα πλοία δεν είναι εγγεγραμμένα στον ολλανδικό νηογνώμονα. Αλλά η διένεξη, πρόσθεσε, «καθιστά για άλλη μια φορά προφανές ότι αυτό είναι πρόβλημα της ΕΕ, στο οποίο τη λύση πρέπει να τη δώσει η ΕΕ».

Το πλήρωμα του Lifeline, όταν ήλθε σε επαφή μαζί του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ανέφερε ότι το σκάφος πλέει υπό ολλανδική σημαία αλλά δεν έχει υποχρέωση εγγραφής στον νηογνώμονα της Ολλανδίας, λόγω μεγέθους.

Τα ιταλικά λιμάνια δεν είναι κλειστά σε όλους τους μετανάστες: οι άνθρωποι που σώσουν το ιταλικό λιμενικό και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζουν να φθάνουν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Την Παρασκευή η Mission Lifeline γνωστοποίησε ότι έσπευσε να διασώσει 118 ανθρώπους στα ανοικτά της Λιβύης, αλλά πρόσθεσε πως της δόθηκε διαταγή από το λιμενικό σώμα της Ιταλίας να μην τους επιβιβάσει στο πλοίο της. Οι μετανάστες, ανάμεσά τους 14 γυναίκες, 4 παιδιά κι ένα βρέφος, επέβαιναν σε φουσκωτό που κινδύνευε. Το πλοίο Lifeline βοήθησε να επιβιβαστούν σε ένα φορτηγό πλοίο υπό σημαία Σιγκαπούρης, το Viking Amber.

Ένα πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν επίσης στην περιοχή, ανέφερε η ΜΚΟ, η οποία εξέφρασε τον φόβο ότι το φορτηγό υπό σημαία Σιγκαπούρης θα πήγαινε τους μετανάστες πίσω στη Λιβύη. Δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη αυτών των ανθρώπων.

Στο μεταξύ το Ακουάριους, το πλοίο στο οποίο δεν επετράπη να ελλιμενιστεί ούτε στην Ιταλία ούτε στη Μάλτα την περασμένη Κυριακή, ολοκλήρωσε το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς τη Βαλένθια μαζί με άλλα δύο σκάφη: ελλιμενίστηκε στις 07:30 (ώρα Ελλάδας).

Το πλοίο Ακουάριους, που μισθώνουν από κοινού δυο γαλλικές ΜΚΟ, η SOS Méditerranée και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, έλαβε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης της Ισπανίας ότι ήταν ευπρόσδεκτο τη Δευτέρα.

Η υπόθεση εξέθεσε τις συγκρούσεις στην ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων και την πολιτική ασύλου και πυροδότησε εκκλήσεις από διάφορες πλευρές να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα.