Βρέθηκαν λείψανα 56 παιδιών που θυσιάστηκαν στους θεούς

Gazzetta team
Βρέθηκαν λείψανα 56 παιδιών που θυσιάστηκαν στους θεούς
Ανακαλύφθηκαν στο Περού σκελετοί 56 παιδιών που πιστεύεται ότι θυσιάστηκαν από τον αρχαίο πολιτισμό Τσιμού. Οι 30 σκελετοί εξ αυτών βρέθηκαν σε μια έκταση 200 τ.μ. ενώ οι υπόλοιποι 26 σε παρακείμενο τάφο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παιδιά σκοτώθηκαν στο πλαίσιο τελετουργίας για τον τερματισμό των καταστροφικών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Ελ Νίνιο που ισοπέδωσε την περιοχή πριν από περίπου 600 χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι οι διάφοροι ομαδικοί τάφοι που ανακαλύπτονται στην περιοχή Huanchaco δείχνει ότι ήταν «τόπος ανθρώπινης θυσίας χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του κόσμου».

Ο ερευνητής Δρ Γκαμπριέλ Πριέτο Μπουρμέστερ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Προγράμματος Huanchaco, δήλωσε στην περουβιανή ιστοσελίδα El Comercio: «Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον πλανήτη όπου υπάρχουν τόσοι πολλοί τάφοι τέτοιου είδους».

Τα λείψανα των παιδιών ήρθαν στο φως στις αρχές Μαΐου και οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν εκσκαφές, παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη.

Τα παιδιά ήταν από 6 έως 8 ετών και από 11 έως 14 ετών και η ταφή τους έγινε μεταξύ 1.200 και 1.400 μ.Χ., αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την ακριβή αιτία θανάτου.

Τα σώματά τους ήταν τυλιγμένα σε ύφασμα - μερικά από τα οποία διατηρούνται έως σήμερα - υποδηλώνοντας ότι τα σώματα ήταν προετοιμασμένα πριν από το θάνατο, ενδεχομένως ως μέρος μιας θυσίας, σύμφωνα με τον Δρ Μπουρμέστερ.

Ένας άλλος ερευνητής που συμμετείχε στις ανασκαφές, ο Τζον Βεράνο, δήλωσε ότι δεν μέχρι σήμερα δεν έχουν καθορίσει το φύλο των νεκρών παιδιών ή το σε ποια κοινωνική τάξη ανήκαν. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για άρρωστα παιδιά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ανήκαν στη μεσαία ή υψηλή τάξη, ωστόσο δεν βρέθηκαν αντικείμενα, προσφορές ή κοσμήματα που να υποδεικνύουν κοινωνική διαφοροποίηση», δήλωσε.