Διαμάχη κρατά στον βυθό της Καραϊβικής αμύθητο θησαυρό αξίας 17 δισ. (pics)

Gazzetta team
Διαμάχη κρατά στον βυθό της Καραϊβικής αμύθητο θησαυρό αξίας 17 δισ. (pics)
Τεράστιο ενδιαφέρον στους κυνηγούς θησαυρών ανά τον κόσμο έχει προκαλέσει η διαμάχη του κολομβιανού κράτους με αμερικανική ιδιωτική εταιρεία σχετικά με τα δικαιώματα ανάσυρσης του μεγαλύτερου πειρατικού θησαυρού στον κόσμο.

Οι ειδικοί, που έχουν εκτιμήσει την αξία του θησαυρού στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, πιστεύουν πως στα μπαούλα και τα σεντούκια του ναυαγίου της ισπανικής γαλέρας Σαν Χουάν, κρύβεται η αμύθητη λεία των Ισπανών κονκισταδόρων, που καταλήστευσαν τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής κατά τη διάρκεια των εξευρήνεσων της ηπείρου τον 17ο αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, η ισπανική γαλέρα Σαν Χουάν βυθίστηκε το 1708 από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στην περιοχή της Καραϊβικής και συγκεκριμένα μόλις 600 μέτρα από τις ακτές της Κολομβίας, ενώ θεωρείται βέβαιο πως μετέφερε στον Ισπανό βασιλιά τον αμύθητο θησαυρό που συγκεντρωνοταν επί χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής.

Η ύπαρξη του θησαυρού διαπίστώθηκε κι ανακοινώθηκε από την κολομβιανή κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια (σε συνεργασία με το ωκεανογραφικό ινστιτούτο WHOI), όμως οι διαδικασίες εντοπισμού κι ανάσυρσης του θησαυρού έχουν «παγώσει» εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ του κολομβιανού δημοσίου και της αμερικανικής εταιρείας ερευνών Sea Search Armada, η οποία υποστηρίζει πως διατηρεί τα απιοκλειστικά δικαιώματα έρευνας του ναυαγίου.

Η διαμάχη αναμένεται να οδηγηθεί στα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, ενώ μέχρι τότε η περιοχή φυλάσσεται από δυνάμεις της ακτοφυλακής της Κολομβίας ώστε να αποτραπούν οι έρευνες από επίδοξους χρυσοθήρες και κυνηγούς θησαυρών.

Η γαλέρα Σαν Χοσέ, αποτελούμενη από 600 άτομα πλήρωμα κι 62 κανόνια, αποτελούσε κομμάτι της ισπανικής αποικιακής δύναμης που ενεπλάκη στον πόλεμο της ισπανικής διαδοχής με την Βρετανική Αυτοκρατορία, ενώ στα αμπάρια της θρυλείται πως υπήρχαν αμέτρητα σεντούκια με χρυσάφι, ασήμι και πολύτιμους λίθους, που μεταφέρονταν στην Ισπανία ώστε να αποδοθούν στον βασιλιά Φίλιππο Ε'.