Slogun:Χθες, τη στιγμή που ο Μεντιλίμπαρ γύρισε την πλάτη του στα πέναλτι, τον ερωτεύτηκαν και οι τελευταίοι “άπιστοι” Ολυμπιακοί

FOLLOW US

Slogun:Χθες, τη στιγμή που ο Μεντιλίμπαρ γύρισε την πλάτη του στα πέναλτι, τον ερωτεύτηκαν και οι τελευταίοι “άπιστοι” Ολυμπιακοί
BWIN stripe gif

Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Gazzetta team
Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία
Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε, μετά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι Ντι Μάιο, μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ έδιναν το όνομα του καθηγητή οικονομικών Τζοβάνι Τρία για το υπουργείο Οικονομικών και τον Πάολο Σαβόνο, για την υπουργοποίηση του οποίου ο Ιταλός πρόεδρος άσκησε βέτο, φαίνεται ότι θα «μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρωθυπουργός θα είναι ο Τζουζέπε Κόντε, ενώ αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα αναλάβουν οι επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η άκρα δεξιά με τα Αδέλφια της Ιταλίας, δεν έχει παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά προτίθεται να τη στηρίξει στο κοινοβούλιο. Τα Πέντε Αστέρια αναλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, το σημαντικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Λέγκα, με τον γραμματέα της, εκείνο των Εσωτερικών.

Η τελική λύση επετεύχθη σήμερα το απόγευμα, μετά από δίωρη συνάντηση του Σαλβίνι με τον Ντι Μάο και τον Κόντε , ενώ ο εντολοδόχος, τεχνοκράτης πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλλι παρέδωσε την εντολή στον Ιταλό πρόεδρο Ματταρέλλα, για να διευκολύνει την σύσταση πολιτικής κυβέρνησης.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν επιλεγεί ο Σαβόνα, θα μπορούσε να επικρατήσει ο Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Θα πρέπει ακόμη να αποφασιστεί, τέλος, αν το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας θα στηρίξει, τελικά, την νέα κυβερνητική πλειοψηφία, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, το υπουργείο Άμυνας.

Tσακαλώτος: Καμία ανησυχία από ελληνικής πλευράς

«Η Ιταλία δε μας ανησυχεί» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, η οποία έφερε πιο κοντά μια πιθανή έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

«Η Ιταλία δεν μας ανησυχεί, προετοιμάζουμε με νηφαλιότητα και εμπιστοσύνη την έξοδό μας» από τα οικονομικά προγράμματα διάσωσης στα οποία βρίσκεται η χώρα από το 2010, υπογράμμισε ο υπουργός σε σημερινές δηλώσεις του στην ιστοσελίδα «Newpost».

Ανακοίνωσε επίσης νέα χαλάρωση των capital controls, με διπλασιασμό του μηνιαίου ορίου ανάληψης, στα 5.000 ευρώ για τους ιδιώτες, και 40.000 ευρώ την ημέρα, το όριο των εμπορικών συναλλαγών.

Μέρκελ: Θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση

Πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ έκανε τη δήλωση αυτή από τη Λισαβόνα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Ο τελευταίος ζήτησε να υπάρξει άμεση δράση από την Ευρώπη ώστε οι αναταράξεις από την Ιταλία να μην επεκταθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην Πορτογαλία, η καγκελάριος επαίνεσε την ανάκαμψη της χώρας από την κρίση χρέους του 2011-14, τονίζοντας ότι τώρα η κατάσταση είναι «πιο αισιόδοξη» απ' ότι ήταν όταν βρέθηκε για τελευταία φορά στη Λισαβόνα, πριν από πέντε χρόνια.

Ο Κόστα τόνισε ότι η κατάσταση στην Ιταλία δείχνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη για να αποφύγει τις αναταράξεις. Το παράδειγμα της Ιταλίας δείχνει ότι «όταν αντιδρούμε πολύ αργά στα αίτια των κρίσεων προκαλούμε ανεπιθύμητα φαινόμενα, όπως τον λαϊκισμό, τον εξτρεμισμό και τον εθνικισμό», υπογράμμισε. «Η Ευρώπης πρέπει να εργαστεί γρήγορα για να αποφύγει και να αποτρέψει καταστάσεις σαν αυτήν», πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ.

«Δυστυχώς, (η περίπτωση της Ιταλίας) έδειξε ότι όλοι μας θα πληγούμε εμμέσως όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα σε κάποια από τις χώρες μας», συνέχισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Η καγκελάριος από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση. «Στην Ιταλία, περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση. Θέλω να επικοινωνήσω με τη νέα κυβέρνηση απροκατάληπτα», τόνισε.