Η τεράστια σπηλιά στην Κίνα που χωράει... πυραμίδες, Boeing 747 και γήπεδα ποδοσφαίρου! (pics & vid)

Gazzetta team
Η τεράστια σπηλιά στην Κίνα που χωράει... πυραμίδες, Boeing 747 και γήπεδα ποδοσφαίρου! (pics & vid)
Η σπηλιά της νότιας Κίνας αποτελεί ένα «θαύμα» φυσικής ομορφιάς, ενώ το τεράστιο μέγεθός της έχει προσελκύσει το μεγάλο ενδιαφέρον από την διεθνή γεωλογική κοινότητα.

Η σπηλιά Miao στην νοτιοανατολική Κίνα δεν αποτελεί μια απλή, συνηθισμένη σπηλιά.

Με έκταση 118.000 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων συγκαταλέγεται σε ένα από τα «θαύματα» της φύσης, καθώς το επικό της μέγεθος προκαλεί ίλιγγο και θαυμασμό σε όσους έχουν την τύχη και την δυνατότητα να την επισκεφθούν και να δουν από πρώτο χέρι το «μεγαλείο» της.

«Χωμένη» περίπου 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην επαρχία Κουεϊτσόου, η σπηλιά Miao αποτελεί το μεγαλύτερο σπήλαιο ενός τεράστιου δικτύου στα έγκατα της γης, αποτελούμενο από δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα σπήλαια.

Το μέγεθος της σπηλιάς Miao, πάντως, μπορεί να χαρακτηριστεί και «φαραωνικό», καθώς στα 10 εκ. κυβικά μέτρα που έχει υπολογιστεί πως είναι η χωρήτικότητά της, μπορούν να χωρέσουν τέσσερις πυραμίδες της Γκίζας, ένα Boeing 747 αλλά και 22 ολόκληρα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Στο μέγιστο μήκος της φτάνει τα 851 μέτρα, ενώ οι λίμνες στο εσωτερικό της δίνουν άλλη διάσταση στις έννοιες «ομορφιά» και «μαγεία».

Τα εντυπωσιακά πλάνα καταγράφηκαν από την ερευνητική αποστολή Κινέζων και Γάλλων γεωλόγων, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να χαρτογραφήσουν πλήρως το σπήλαιο, που θρυλείται πως κατοικούνταν από ανθρώπους και ζώα από τα προϊστορικά χρόνια, χωρίς όμως να έχουν βρεθεί υπολείμματα ανθρώπινης δραστηριότητας.

A look of world's largest cave chamber in SW China's Guizhou

Πάντως, η σπηλιά Miao δεν είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, με το σπήλαιο Sarawak Chamber να καταλαμβάνει την πρώτη θέση της σχετικής λίστας, με επιφάνεια 154.500 τετραγωνικών μέτρων.