«Λαοθάλασσα» στο Παρίσι εναντίον των εργασιακών μεταρρυθμίσεων Μακρόν

Gazzetta team
«Λαοθάλασσα» στο Παρίσι εναντίον των εργασιακών μεταρρυθμίσεων Μακρόν
Οι σημερινές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που ονομάσθηκαν από τους διοργανωτές εκ προοιμίου «λαοθάλασσα» και οργανώθηκαν με πρωτοβουλία των συνδικάτων, κομμάτων και ενώσεων της αριστεράς, συγκέντρωσαν 250.000 διαδηλωτές σε ολόκληρη την Γαλλία, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT.

Στο Παρίσι, η CGT μέτρησε 80.000 διαδηλωτές, η αστυνομία 21.000, ενώ η εταιρεία Occurrence τους υπολόγισε στις 31.700.

Η συμμετοχή ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις με την επωνυμία «γιορτή του Μακρόν», που είχαν συγκεντρώσει στις 5 Μαΐου 100.000 διαδηλωτές στο Παρίσι, σύμφωνα με τους διοργανωτές και τα στοιχεία, 40.000, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα συνδικάτα Unsa, CFDT και FO αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις σημερινές διαδηλώσεις, όπως και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Παρά τις απουσίες αυτές, η αριστερά της αριστεράς χαιρέτισε σήμερα την «ενότητα» συνδικάτων-κομμάτων-ενώσεων.

«Ο Μακρόν διαμορφώνεται σε αρχηγό της δεξιάς, είναι ένα μείγμα του Σαρκοζί και του Ζισκάρ», δήλωσε χθες στη Μασσαλία ο Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Το κοινωνικό κίνημα δεν αφοπλίσθηκε», τόνισε επίσης εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι' αυτό και χαρακτηρίζοντας τον γάλλο πρόεδρο «αποφασισμένο και πανούργο».

Το ότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν υπόσχεται «μια λαοθάλασσα, αυτό δεν μας σταματά», τόνισε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν από την Αγία Πετρούπολη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Διαβεβαίωσε επίσης ότι «αυτοί που θέλουν να διαδηλώσουν για να μπλοκάρουν τη χώρα», «δεν θα τη μπλοκάρουν».

Ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, απάντησε σήμερα από τον ραδιοσταθμό France Inter πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα έπρεπε να κοιτάξει από το παράθυρο του μεγάρου του για να δει την αληθινή ζωή» διότι «δυσκολεύεται να ακούσει την κοινωνική δυσαρέσκεια».

«Είναι αποφασισμένος ο Μακρόν, αλλά είμαστε κι εμείς αποφασισμένοι», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) Ολιβιέ Μπεζανσενό.