Ο Ερντογάν καλεί τους Τούρκους να ανταλλάξουν τα δολάρια με τουρκικές λίρες

Gazzetta team
Ο Ερντογάν καλεί τους Τούρκους να ανταλλάξουν τα δολάρια με τουρκικές λίρες
Έκκληση στους Τούρκους πολίτες να δώσουν «ανάσα» στην τουρκική λίρα που δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα το τελευταίο διάστημα, καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την οικονομία της γειτονικής χώρας, ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου και υπό το φόβο της επιβολής capital controls απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς τους Τούρκους να μετατρέψουν τα δολάρια και τα ευρώ που έχουν στην κατοχή τους σε τουρκική λίρα, προκειμένου το νόμισμα της γειτονικής χώρας να πάρει τα πάνω του. Μόνο έναντι του δολαρίου, η τουρκική λίρα μετρά απώλειες άνω του 20% από τις αρχές του έτους.

«Αδέρφια μου, εσείς που έχετε δολάρια και ευρώ και τα κρύβετε κάτω από το μαξιλάρι σας, πρέπει να πάτε και να τα μετατρέψετε σε λίρες. Όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε φρένο σε αυτό το παιχνίδι», δήλωσε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην πόλη Ερζερούμ ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Οι επενδυτές «τιμωρούν» τον συγκεντρωτισμό του προέδρου Ερντογάν που φαίνεται πως έχει παραμερίσει την κεντρική τράπεζα της χώρας από την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει άλλωστε δεσμευθεί πως θα θέσει υπό αυστηρότερο έλεγχο τη νομισματική πολιτική της χώρας εάν επανεκλεγεί τον επόμενο μήνα.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων, προσπαθώντας να συγκρατήσει τη βουτιά της τουρκικής λίρας.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για τη σταθερότητα των τιμών. Θα διατηρήσουμε την σφιχτή στάση στη νομισματική πολιτική, μέχρι να βελτιωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.