Η Ιταλία σχηματίζει κυβέρνηση, ενώ οι Βρυξέλλες και οι αγορές «τρέμουν»

Gazzetta team
Η Ιταλία σχηματίζει κυβέρνηση, ενώ οι Βρυξέλλες και οι αγορές «τρέμουν»
Τα κόμματα προεκλογικά υπόσχονται τον... ουρανό με τ' άστρα στους ψηφοφόρους. Τους... επαναφέρουν στη γη όταν έρχεται η ώρα να κυβερνήσουν. Αυτή είναι η διαχρονική πολιτική στρατηγική που υιοθετούν οι αιτούντες την ψήφο μας ανά τον κόσμο. Όχι όμως αυτή τη φορά στην Ιταλία.

Τα δύο κόμματα που επιδιώκουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση πέρασαν τους μήνες πριν από τις εκλογές του Μαρτίου, χαλαρώνοντας τη ρητορική τους εναντίον της Ευρώπης. Αλλά καθώς ετοιμάζονται να αναλάβουν την κυβέρνηση, οι αντι-ευρωπαϊκές προθέσεις τους αρχίζουν να φαίνονται και πάλι.

Για παράδειγμα: Ένα πρώιμο σχέδιο πιθανής συμφωνίας συνασπισμού μεταξύ των 5 Αστέρων και της άκρο δεξιάς Λίγκας που διέρρευσε στην ιταλική έκδοση της Huffington Post την προηγούμενη εβδομάδα. Το έγγραφο ζητούσε την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την ακύρωση του χρέους της ιταλικής κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 250 δισ. Ευρώ και την αναθεώρηση της συνεισφοράς της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το έγγραφο απορρίφθηκε γρήγορα από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που τόνισαν πως ήταν παλιό κι όχι απαραίτητα ενδεικτικό της τελικής συμφωνίας του συνασπισμού. Αλλά αποκάλυπτε, αν μη τι άλλο, μια σκληρή προσέγγιση προς τις Βρυξέλλες.

Ενώ τα στελέχη του κόμματος των 5 Αστέρων έχουν γενικά μια λιγότερο επιθετική στάση έναντι της ΕΕ, έχουν αρχίσει να υπογραμμίζουν εκ νέου την αντίθεση τους σε αυτό που περιγράφουν ως επιβληθείσα από την ΕΕ λιτότητα.

«Είμαστε πάντα επικριτικοί απέναντι στους υπερβολικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλλουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες», δήλωσε ο Ανφόνσο Μποναφέντε, βουλευτής του κόμματος, το όνομα του οποίου «έπαιζε» έντονα στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως πιθανός πρωθυπουργός. «Εμποδίζουν πολιτικές επέκτασης σε περιόδους ύφεσης ή στασιμότητας, που βλάπτουν όχι μόνο την ιταλική οικονομία αλλά θέτουν σε κίνδυνο τον οικονομικό και πολιτικό ιστό ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε.

Οι ηγέτες και των δύο κομμάτων μάλιστα αντιμετώπισαν συχνά τις δηλώσεις στελεχών των Βρυξελλών ως ευκαιρίες για να επιδείξουν την αδιαλλαξία τους. «Αντιμετωπίζουμε συνεχείς επιθέσεις από μη εκλεγμένους ευρωκράτες», δήλωσε ο ηγέτης των 5 αστέρων Λούιτζι Ντι Μάιο, απαντώντας σε δηλώσεις των Ευρωπαίων Επιτρόπων που εκφράζουν την ελπίδα ότι η Ιταλία δεν θα αλλάξει δραστικά τη δημοσιονομική ή μεταναστευτική της πολιτική.

«Αυτή είναι η στιγμή να έχουμε θάρρος», συνέχισε ο Ντι Μάιο στην ιστοσελίδα του κόμματός του. «Το θάρρος να συνεχίσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα».

Σε ένα ζωντανό βίντεο στο Facebook, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η Ιταλία δεν πρόκειται πλέον να λαμβάνει παραγγελίες από την ΕΕ και καυχήθηκε ότι εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν, είναι «καλό σημάδι», επειδή σημαίνει ότι οι υπάλληλοι σε ξένες πρωτεύουσες αντιλαμβάνονται ότι η αλλαγή συμβαίνει.

Αυτές οι δηλώσεις λοιπόν ήταν επόμενο να φέρουν αναταράξεις στο Ιταλικό χρηματιστήριο, όπως έγινε για παράδειγμα τη Δευτέρα.

Το Italexit επέστρεψε

Οι προτάσεις στη διαρρεύσαν συμφωνία τρόμαξαν στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της ιταλικής κυβέρνησης, εξασθενίζοντας το ευρώ έναντι του δολαρίου και ξυρίζοντας το 2% περίπου της αξίας του χρηματιστηρίου του Μιλάνου.

Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και μία από τις πιο χρεωμένες, με δημόσιο χρέος ύψους περίπου 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, που ισοδυναμεί με περίπου το 132% του ΑΕΠ της χώρας.

«Το Italexit επέστρεψε», έγραψε την Τετάρτη ο Λορέντσο Κοντόνιο, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος και γενικός διευθυντής στο ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών.

«Έτσι θα ανοίξουν τα μάτια σε εκείνους που είχαν μια πολύ χαρούμενη στάση απέναντι σε μια κυβέρνηση συνασπισμού των 5 Αστέρων και της Λίγκας. Παρόλο που τα δύο μέρη ενδέχεται τελικά να αλλάξουν τις προτάσεις τους, το έγγραφο αποκαλύπτει την πραγματική έκταση της νοοτροπίας τους, της απειρίας και της αδράνειας. Η στάση των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν θα είναι η ίδια από σήμερα και στο εξής», ανέφερε.

Η σκληρή στάση των δύο κομμάτων έναντι των Βρυξελλών όμως μοιάζει απίθανο να αλλάξει:

«Αν ξεκινήσουμε μαλακά, θα καταλήξουμε σαν την προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε o Ατίλιο Φοντάνα, προβεβλημένο στέλεχος της Λίγκας σε συνέντευξη στην εφημερίδα La Repubblica. «Δεν θέλουμε να είμαστε υποτελείς αλλά ισότιμοι εταίροι με άλλες χώρες».


Πηγή: reader.gr