Φυλακισμένοι και εξόριστοι υποστηρικτές της αυτονομίας στη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας

Gazzetta team
Φυλακισμένοι και εξόριστοι υποστηρικτές της αυτονομίας στη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Καταλονίας ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν φυλακισμένοι και εξόριστοι υποστηρικτές της αυτονομίας.

Ο νέος πρόεδρος της Καταλονίας σχημάτισε περιφερειακή κυβέρνηση συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν δύο πρώην υπουργούς οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές και άλλους δύο που έχουν αυτοεξοριστεί μετά την απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία.

Ο αυτονομιστής Κιμ Τόρα, που εξελέγη τη Δευτέρα, εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο ονομάζει τα μέλη της νέας καταλανικής κυβέρνησης ωστόσο ο σχηματισμός της περιφερειακής κυβέρνησης μπορεί να μπλοκαριστεί από τη Μαδρίτη.

Η ισπανική κυβέρνηση εξακολουθεί ουσιαστικά να ασκεί την κηδεμονία της περιφέρειας, την οποία επέβαλε στις 27 Οκτωβρίου 2017 κατά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που έμεινε νεκρό γράμμα.

Από αυτήν εξαρτάται αν θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο αυτό στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ώστε η περιφερειακή κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα, γεγονός που θα άρει αυτόματα την κηδεμονία η οποία επιβλήθηκε κατ΄εφαρμογήν του άρθρου 155 του Συντάγματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Μαδρίτη Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγκο δήλωσε χθες πως η συμπερίληψη φυλακισμένων πολιτικών στην κυβέρνηση της Καταλονίας θα απορριφθεί από τα δικαστήρια τα οποία εμπόδισαν τις προσπάθειες να οριστούν φυλακισμένοι ή απόντες από την περιφέρεια ως υποψήφιοι για την προεδρία της περιφέρειας.

Από τους 13 «συμβούλους» της περιφερειακής κυβέρνησης, δύο, ο Ζόρντι Τουρούλ και ο Ζοζέπ Ρουλ, είναι προφυλακισμένοι κοντά στη Μαδρίτη. Άλλοι δύο, ο Τόνι Κομίν και ο Λούις Πουίγκ, είναι αυτοεξόριστοι στο Βέλγιο όπου κατέφυγαν με τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν μετά την καθαίρεση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ο Τουρούλ και ο Ρουλ ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν σε ταυτόσημα μηνύματα στους λογαριασμούς τους στο Twitter.

Ο Κιμ Τόρα, που εξελέγη πρόεδρος τη Δευτέρα από το καταλανικό κοινοβούλιο, επελέγη από τον αποπεμφθέντα προκάτοχό του Κάρλες Πουτζντεμόν, τον οποίο εξακολουθεί να θεωρεί ως «τον νόμιμο πρόεδρο».

Ο Πουτζντεμόν παραμένει στη Γερμανία όπου η δικαιοσύνη αναμένεται να αποφανθεί για ένα αίτημα έκδοσης που κατέθεσε η ισπανική δικαιοσύνη, που θέλει να τον δικάσει για «εξέγερση» μαζί με άλλους αυτονομιστές ηγέτες για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

«Η σύνθεση της νέας καταλανικής κυβέρνησης είναι ένα σαφές μήνυμα πως θέλουν να συνεχίσουν τα προβλήματα, τη σύγκρουση και την πρόκληση», έγραψε ο επικεφαλής του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) στη Καταλονία, Χαβιέρ Γκαρθία Αλμπιόλ, στο Twitter μετά την ανακοίνωση του Τόρα.

Το κόμμα Ciudadanos (Πολίτες), αντίπαλος του PP του Ραχόι, ζήτησε ήδη από τον πρωθυπουργό να μπλοκάρει τη διαδικασία.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αρθεί (η κηδεμονία που προβλέπει) το (άρθρο) 155», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής των Ciudadanos στην Καταλονία, Ινιές Αριμάδας.

Οι συνήγοροι των Ζορντί Τουρούλ και Ζοζέπ Ρουλ ζήτησαν οι πελάτες τους να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι προκειμένου να μπορέσουν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ