Η Ευρώπη αγωνιά για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία

Gazzetta team
Η Ευρώπη αγωνιά για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία
Η Ιταλία αναμένεται να αποκτήσει κυβέρνηση τη Δευτέρα, δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και τα νέα από την συνεργασία του κομματος των 5 αστέρων με την ακροδεξιά Λίγκα μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα θετικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί ο Αλφόνσο Μποναφέντε, που θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός, να διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται θέμα εξόδου από την Ένωση, όμως παράλληλα ξεκαθάρισε πως η περίοδος λιτότητας πρέπει να τερματιστεί.

Στενός συνεργάτης του ηγέτη του κινήματος των 5 αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, ο 42 χρονος Μποναφέντε, δικηγόρος στο επάγγελμα, έχει φτιάξει τη φήμη ότι είναι άνθρωπος που βρίσκει λύσεις στα προβλήματα, εξ ου και το ψευδώνυμο «κ. Wolf», μια αναφορά στον χαρακτήρα της ταινίας «Pulp Fiction» του Κουεντίν Ταραντίνο.

Ενώ οι αγορές θα μπορούσαν να νιώσουν κάποια ανακούφιση για την διαβεβαίωση του πως δεν θα τεθεί θέμα Italexit, μίλησε με σκληρά λόγια γι' αυτό που χαρακτήρισε ως επιβολή λιτότητας της ΕΕ. «Οι αποπληθωριστικές επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττουν την εσωτερική ζήτηση, τις επενδύσεις και την απασχόληση», ανέφερε. «Η συζήτηση πρέπει να ξανανοίξει επειγόντως».

Η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών και θα ζητήσει μια «ριζική μεταρρύθμιση» του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ, σύμφωνα με το αντίγραφο της συμφωνίας συνασπισμού των δύο κομμάτων, το οποίο διέρρευσε στον ιταλικό τύπο. Το έγγραφο των 39 σελίδων, που χρονολογείται την 14η Μαΐου και αποκτήθηκε από την Huffington Post Italy αργά την Τρίτη, περιγράφει επίσης τα σχέδια για την αναθεώρηση των συνεισφορών της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ και ζητά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαλλαγή από χρέη ύψους 250 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τα ισχύοντα νομικά πλαίσια της ΕΕ και της Ιταλίας, τα περισσότερα από τα αιτήματα θα ήταν από δύσκολο έως αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Και τα δύο κόμματα πάντως ισχυρίστηκαν ότι το σχέδιο είναι «ξεπερασμένο» και έχει αλλάξει σημαντικά.

Το έγγραφο που διέρρευσε αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των 5 αστέρων και της Λίγκας – τα κόμματα που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστό στις εκλογές της 4ης Μαρτίου - προκειμένου να τελειώσειτο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο εκλογικός εταίρος του Ματέο Σαλβίνι, πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδωσε το πράσινο φως στις δύο λαϊκιστικές δυνάμεις για να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς το κόμμα του, Forza Italia.

Και οι δύο ηγέτες θεωρούνται ευρωσκεπτικιστές και η διαφαινόμενη συμμαχία μεταξύ των δυο πιθανόν θα έθετε την Ιταλία σε μια πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ όσον αφορά την οικονομία, τη μεταναστευτική πολιτική και το εμπόριο.

Η συμφωνία συνασπισμού δεν αναφέρει πουθενά πωςη Ιταλία θα επιδιώξει να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ, αλλά αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός «opt-out» για να γίνει η έξοδος με «συμφωνημένο τρόπο« εάν υπάρχει «σαφής λαϊκή βούληση» να το πράξει. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η ενδεχόμενη κυβέρνηση θα κάλεσει την Ευρώπη να αποβάλει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Σαλβίνι αναμένεται να παρουσιάσουν τα κυριότερα σημεία της κυβέρνησής τους και τον υποψήφιο για πρωθυπουργό τη Δευτέρα, αλλά ζήτησαν από τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα περισσότερο χρόνο για να διευθετήσουν κάποια «βασικά θέματα».


Πηγή: reader.gr