Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα απομεινάρια αλόγου που είχε θαφτεί στις στάχτες της Πομπηίας για αιώνες (pics & vid)

Gazzetta team
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα απομεινάρια αλόγου που είχε θαφτεί στις στάχτες της Πομπηίας για αιώνες (pics & vid)
Τα εντυπωσιακά ευρήματα προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Μία αναπάντεχη όσο κι εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στην Πομπηία, καθώς έφεραν στοφως τα απομεινάρια ενός αλόγου, το οποίο είχε θαφτεί κάτω από τη λάβα και τις στάχτες, μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. στην πόλη της Πομπηίας.

Το άλογο βρέθηκε στον στάβλο μίας βίλας λίγο έξω από τα τείχη της ρωμαϊκής πόλης, χαρίζοντας στους αρχαιολόγους μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της ολέθριας ηφαιστειακής έκρηξης που είχε αφανίσει την αρχοντική πόλη, σε κοντινή απόσταση από την σημερινή Νάπολι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρχαιολόγων και ηφαιστειολόγων που στην προκειμένη περίπτωση συνεργάζονται,εικάζεται πως λίγο μετά την έκρηξη του Βεζούβιου, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., τα καυτά πυροκλαστικάκύματα που σάρωσαν την κοιλάδαστους πρόποδες του Βεζούβιου και περιείχαν τοξικά αέρια σκότωσαν ότι βρέθηκε στο πέρασμά τους, πριν η τέφρα στερεοποιηθεί γύρω από τα θύματα, διατηρώντας σε μοναδική κατάσταση, πριν ανακαλύφθούν αιώνες αργότερα κατάτη διάρκεια ανασκαφών.

Έτσι οι αρχαιολόγοι του 19ου αιώνα μπόρεσαν να προχωρήσουν στην έγχυση γύψου στους χώρους που βρίσκονταν οι αποσυντιθέμενοι σοροί, καλύπτοντας τα κενά και ανασυνθέτοντας την εικόνα τους την τελευταία στιγμή πριν πεθάνουν.

«Έχουμε τα καλούπια ανθρώπων και ακόμη και ενός γουρουνιού και ενός σκύλου, αλλά ποτέ δεν είχαμε ένα ολόκληρο άλογο», δήλωσε ο Massimo Osanna, διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου.

Η ανακάλυψη έγινε καθώς οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούσαν έρευνες, μετά από παρέμβαση της αστυνομίας που είχε πληροφορίες για παράνομες ανασκαφές από ομάδα τυμβωρύχων.

Η βίλα είχε ανακαλυφθεί το 1907, περίπου 5 μέτρα κάτω από το σημερινό επίπεδο του εδάφους, αλλά δεν είχαν γίνει ποτέ ανασκαφές στο σημείο.

Το άλογο ήταν αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής και πιστεύεται πως είναι καθαρόαιμο κι άνηκε σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της πόλης, ενώ τα ίχνη χαλκού και σιδήρου που εντοπίστηκαν στα χαλινάρια του, υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιούντανσε αγώνες και εκδηλώσεις κι όχι για αγροτικές εργασίες ή πολεμικές επιχειρήσεις.