«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Συρία ξεκίνησαν εχθροπραξίες (vids)

Gazzetta team
«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Συρία ξεκίνησαν εχθροπραξίες (vids)
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι αναχαιτίστηκαν ισραηλινοί πύραυλοι από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του καθεστώτος.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης εναντίον δεκάδων στόχων στη Συρία, ανταποδίδοντας ρίψη ρουκετών από το Ιράν εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχη Τζόναθαν Κόρνικους, ορισμένες από τις ρουκέτες που εκτόξευσε το Ιράν αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ και πρόσθεσεπως υπήρξαν μόνο περιορισμένες υλικές ζημιές και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι αναχαιτίστηκαν ισραηλινοί πύραυλοι από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του καθεστώτος.

Οι εχθροπραξίες αυτές καταγράφονται με φόντο την κλιμάκωση της ήδη μεγάλης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν στο συριακό θέατρο, έπειτα από πολλές επιχειρήσεις που αποδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον ιρανικών θέσεων στη Συρία.

Σημειώνονται επίσης ενώ αυξάνεται η αβεβαιότητα γύρω από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, την οποία αποκήρυξε το βράδυ της Τρίτης ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, οι ρουκέτες βλήθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από άνδρες της ιρανικής ταξιαρχίας Αλ Κουντς εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στο Γκολάν.

«Ξέρουμε ότι προήλθαν από τη δύναμη Αλ Κουντς», είπε ο Κόρνικους. Η ταξιαρχία Αλ Κουντς ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης, την επίλεκτη δύναμη του ιρανικού καθεστώτος, και θεωρείται ότι είναι επιφορτισμενη να δρα στο εξωτερικό.

«Ο ισραηλινός στρατός παίρνει αυτή την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ πάρα πολύ σοβαρά», είπε ο ισραηλινός αντισυνταγματάρχης.

«Δεν ενημερωθήκαμε για τραυματίες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Στοχοθετήθηκαν πολλές στρατιωτικές θέσεις, αλλά οι ζημιές ήταν περιορισμένες, ενώ δεν απειλήθηκαν ισραηλινοί πολίτες, διευκρίνισε ο ίδιος.

«Ζητείται από τον πληθυσμό να δίνει προσοχή στις οδηγίες» της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε χωριστή ανακοίνωση, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει καμιά περαιτέρω οδηγία πέραν αυτών που είχαν δημοσιοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης, όταν ο στρατός ζήτησε από τις αρχές να ανοίξουν ξανά και να προετοιμάσουν καταφύγια.

Το Ισραήλ κάνει εδώ κι εβδομάδες προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη ιρανική επίθεση προερχόμενη από τη Συρία, πιθανόν με πυραύλους, σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιδρομές που αποδόθηκαν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί Ιρανοί.

Το βράδυ της Τρίτης, μια αποθήκη όπλων κοντά στη Δαμασκό έγινε στόχος πλήγματος που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 ξένοι μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό του συριακού καθεστώτος, ανάμεσά τους οκτώ Ιρανοί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η επιχείρηση--η τρίτη του είδους μέσα σε έναν μήνα--αποδόθηκε εκ νέου από τη Δαμασκό στο Ισραήλ.

Πριν από αυτή την επιχείρηση, κι ενώ ο Τραμπ προετοιμαζόταν να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑαπό τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως κατέγραψε «ασυνήθιστες» ιρανικές κινήσεις στη Συρία και έθεσε τις δυνάμεις του στο Γκολάν σε κατάσταση συναγερμού, εν αναμονή ιρανικής επίθεσης.

Ο αντισυνταγματάρχης Κόρνικους είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν αυτές οι εκτοξεύσεις ρουκετών αποτελούσαν την ιρανική ανταπόδοση.

Το Ισραήλ ανησυχεί για την επέκταση των δυνάμεων του Ιράν στην περιοχή και δεν σταματά να διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως προγεφύρωμα για να του επιτεθεί.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διατείνεται εξάλλου ότι το Ισραήλ θα είναι ο βασικός στόχος του Ιράν εάν αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Έχει εξαπολύσει δεκάδες επιδρομές στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα διεξήγαγε εκστρατεία σε όλα τα μέτωπα εναντίον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το τμήμα του Γκολάν (1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα) που είχε καταλάβει το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, που θεωρεί πάντα τμήμα της Συρίας την περιοχή αυτή. Περίπου 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον συριακό έλεγχο.

Η Συρία και το Ισραήλ παραμένουν μέχρι και σήμερα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Πηγή: reader.gr