H Χεζμπολάχ κέρδισε τις εκλογές στον Λίβανο

Gazzetta team
H Χεζμπολάχ κέρδισε τις εκλογές στον Λίβανο
Αυτοδύναμη φαίνεται πως έχει αναδειχθεί η σιίτικη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι σύμμαχοί της, στις πρώτες εκλογές που έγιναν στον Λίβανο εδώ και 9 χρόνια. Η Χεζμπολάχ κατέλαβε τουλάχιστον 67 από τις 128 έδρες, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα

Ο ηγέτης της οργάνωσης, ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε σήμερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το αποτέλεσμα των εκλογών μια «πολιτική και ηθική νίκη» της αντίστασης, αναφερόμενος στην οργάνωση και τους περιφερειακούς της συμμάχους.

Όπως ανέφερε, η «κοινοβουλευτική παρουσία» της οργάνωσης και των συμμάχων της θα εγγυηθούν την προστασία της «αντίστασης». Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε ως ένα κίνημα αντίστασης στο Ισραήλ.

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε σε μόλις 49,2%, μειωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2009, όταν η συμμετοχή είχε φθάσει το 54%.

Ο Σάαντ αλ Χαρίρι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το κόμμα του απώλεσε περίπου το ένα τρίτο των εδρών του (από 33 έδρες σε 21) και κατηγόρησε τον περίπλοκο νέο εκλογικό νόμο, με τον οποίο διεξήχθησαν οι χθεσινές εκλογές, ο οποίος για πρώτη φορά προέβλεπε αναλογικό σύστημα.

Το πρόβλημα με αυτό τον εκλογικό νόμο είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν το κατανόησαν», είπε, αστειευόμενος σε δημοσιογράφους.

Εντούτοις, σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δει με «πολύ θετικά» τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο Χαρίρι αναδείχθηκε ο σουνίτης πολιτικός με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στο κοινοβούλιο και είναι ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου πρέπει να είναι σουνίτης, με βάση το σύστημα που ισχύει στη χώρα ως προς τη νομή της εξουσίας.

Με βάση τα αρχικά εκλογικά αποτελέσματα, το χριστιανικό κόμμα, οι Λιβανέζικες Δυνάμεις, που εναντιώνεται στη Χεζμπολάχ, ήταν ένας από τους νικητές, καθώς σχεδόν διπλασιάζει τις έδρες του, σε 15 από 8.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί δήλωσε, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, ότι η Τεχεράνη σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση που θα εκλεγεί από την πλειοψηφία.

Ο Χαρίρι ζήτησε το ταχύτερο δυνατό το σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να μπορεί να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την μείωση του επιπέδου δημόσιου χρέους, από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ Νταφτάλι Μπένετ τόνισε ότι η νίκη της Χεζμπολάχ σημαίνει ότι το κράτος του Λιβάνου δεν ξεχωρίζει από το σιιτικό κίνημα που στηρίζεται από το Ιράν και ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να τα διαχωρίσει σε πιθανό μελλοντικό πόλεμο.

Πηγή: insider.gr