H ρύπανση και τα έντομα αλλάζουν χρώμα στο εμβληματικό Ταζ Μαχάλ (vid)

Gazzetta team
H ρύπανση και τα έντομα αλλάζουν χρώμα στο εμβληματικό Ταζ Μαχάλ (vid)
Το πανέμορφο μνημείο κινδυνεύει με αλλοίωση του χρώματός του εξαιτίας της ατμοσφαιρικλης ρύπανσης στην χώρα της Ασίας.

Ανησυχία για ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Ινδίας, το Ταζ Μαχάλ, που συγκεντρώνει κάθε μέρα πάνω από 70.000 επισκέπτες, εξέφρασε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, καθώς διαπιστώνει ότι το χρώμα του διάσημου παλατιού αλλάζει.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αναζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό για το ζήτημα, που χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητικό, όπως αναφέρει το BBC.

«Ακόμη κι αν έχετε την τεχνογνωσία, δεν τη χρησιμοποιήσατε. Ή ίσως δεν σας ενδιαφέρει» είπαν οι δικαστές.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το διάσημο παλάτι, που χτίστηκε το 17ο αιώνα από λευκό μάρμαρο και άλλα υλικά, στη συνέχεια έγινε κίτρινο ενώ τώρα αλλάζει χρώμα και μεταμορφώνεται σε καφέ και πράσινο.

Ως αιτία για την αλλαγή χρώματος θεωρείται η περιβαλλοντική ρύπανση, ο τρόπος κατασκευής αλλά και κάποια έντομα.

Οι δικαστές εξέτασαν φωτογραφίες του παλατιού που υπέβαλαν περιβαλλοντολόγοι και κάλεσαν την κυβέρνηση να αναζητήσει τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων από την Ινδία και το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση είχε κλείσει πολλά εργοστάσια κοντά στο Ταζ Μαχάλ, ωστόσο οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το παλάτι εξακολουθεί να χάνει τη λάμψη του. Την ίδια ώρα, τα λύματα που πέφτουν στον ποταμό Yamuna, δίπλα στο παλάτι, προσελκύουν έντομα που εκκρίνουν τα απόβλητά τους στους τοίχους του παλατιού.

Το ζήτημα δεν είναι καινούριο, καθώς η αλλαγή του χρώματος είχε διαπιστωθεί τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Ένα άλλο Ανώτατο Δικαστήριο έχει προγραμματίσει ακρόαση για το ίδιο ζήτημα στις 9 Μαΐου.