Σφοδρές συγκρούσεις για την Πρωτομαγιά σε Παρίσι και Κωνσταντινούπολη (pics & vids)

Gazzetta team
Σφοδρές συγκρούσεις για την Πρωτομαγιά σε Παρίσι και Κωνσταντινούπολη (pics & vids)
Στην Τουρκία συνδικαλιστικές ενώσεις και κόμματα της αριστεράς που προσπάθησαν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις. Σοβαρά επεισόδια και στην γαλλική πρωτεύουσα.

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 84 ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη, ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε σε διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη συνοικία Μπεσίκτας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο πλαίσιο των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα από τις τουρκικές αρχές, η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της πόλης, αποκλείστηκε.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί απέκλεισαν την πρόσβαση στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον κεντρικότερο εμπορικό πεζόδρομο της πόλης.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που επιχείρησαν να μεταβούν στην πλατεία Ταξίμ συνελήφθησαν, με τους αστυνομικούς να ακινητοποιούν ορισμένους εξ αυτών ρίχνοντάς τους στο έδαφος, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι 26.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με τη συνδρομή τριών ελικοπτέρων, 85 οχημάτων με κανόνια νερού και 67 θωρακισμένων οχημάτων.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση για τους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την οποία είχαν επιτρέψει οι αρχές, στη συνοικία Μαλτέπε.

«Η σημερινή διαδήλωση είναι ένα μέσο για τους εργάτες να εκφραστούν και να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους» δήλωσε ο Χούντα, που συμμετείχε στην πορεία.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Επεισόδια, συγκρούσεις και εκατοντάδες προσαγωγές στο Παρίσι

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και κουκουλοφόρων στο περιθώριο της πορείας για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Παρίσι, ενώ χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους νωρίτερα σήμερα στις ειρηνικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, στην πορεία που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι, γνωστοποίησε η αστυνομία, η οποία καταμέτρησε επίσης 14.500 ανθρώπους στο περιθώριο της προγραμματισμένης διαδήλωσης, εκ των οποίων 1.200 άνθρωποι, κουκουλοφόροι στην πλειονότητά τους, μέλη του αναρχικού κινήματος των "blacks blocs".

Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 55.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία.

Καθώς επεισόδια αμαύρωσαν την πορεία, με τους διαδηλωτές να προκαλούν καταστροφές σε ένα εστιατόριο, να σπάνε βιτρίνες και να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, η διαδήλωση στο Παρίσι συνεχίστηκε μετά δυσκολίας. Η αστυνομία μάλιστα ζήτησε από τους διοργανωτές να αλλάξουν τη διαδρομή τους.

Επιπλέον, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, σε έναν χώρο στάθμευσης λεωφορείων, ενώ εκτόξευσαν μια βόμβα μολότοφ εναντίον ενός εκσκαφέα που τυλίχθηκε στις φλόγες. Επίσης πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο κι ένα σκούτερ.

Αντικείμενα ερρίφθησαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ καταδίκασε "απερίφραστα" τη «βία και τα επεισόδια».

Στην κορυφή της πορεία, οι οργανώσεις των "black blocks" φώναζαν συνθήματα όπως «όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία» και «Παρίσι, ξεσηκώσου».

Σχεδόν 200 μέλη των αναρχικών "blacks blocs" προσήχθησαν αφού περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας, η οποία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για τον κίνδυνο επεισοδίων από «εξτρεμιστικές ομάδες» που θέλουν να μετατρέψουν την 1η Μαϊου σε ένα «μεγάλο ραντεβού επανάστασης».

Στην επαρχία, αρκετές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ένωσης CGT «εναντίον της αμφισβήτησης των κοινωνικών κεκτημένων, της επιλογής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπέρ της κοινωνικής προόδου, της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης».

«Δεν διακρίνουμε καμία κοινωνική πολιτική στον ορίζοντα (…). Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία… τίποτα δεν προχωράει, ο δημόσιος τομέας καταρρέει» επισήμανε μια διαδηλώτρια στο Κλερμόν- Φεράν, η Ζενεβιέβ Ντιράντ, συνταξιούχος.

Στη Μασσαλία, όπου διαδήλωσαν 4.200 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, ένα πανό δέσποζε ανάμεσα στο πλήθος, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «εναντίον του Μακρόν και του κόσμου του».