Εντοπίστηκε στο Περού ο τόπος ομαδικής θυσίας 140 μικρών παιδιών (pics & vid)

Gazzetta team
Εντοπίστηκε στο Περού ο τόπος ομαδικής θυσίας 140 μικρών παιδιών (pics & vid)
Η πρωτοφανής σε μέγεθος ανθρωποθυσία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις συνήθειες και τα ήθη των αρχαίων πολιτισμών της Λατινικής Αμερικής.

Ένα από τα συγκλονιστικότερα ευρύματα της αρχαιολογικής σκαπάνης ήρθαν στο φως ύστερα από εκτεταμένες έρευνες αρχαιολόγων σε περιοχές του βόρειου Περού στην Νότιο Αμερική, σε μια περιοχή που κυριαρχούσε ο πανάρχαιος πολιτισμός των Τσίμου.

Περίπου 140 σκελετοί μικρών παιδιών εντοπίστηκαν σε χώρο, όπου εικάζεται ότι έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες ανθρωποθυσίες στα χρονικά.

Τα παιδιά, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από 8 ως 12 ετών, πιθανολογείται ότι αποτέλεσαν μέρος τελετουργικής θυσίας πριν από περίπου 550 χρόνια, ενώ τα οστά τους εντοπίστηκαν στην περιοχή Huanchaquito-Las Llamas, κοντά στη θάλασσα και ανατολικά της περιοχής όπου βρίσκεται το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, Chan Chan.

Στο ίδιο σημείο εντοπίστηκαν και οι σκελετοί 200 λάμα, των χαρακτηριστικών θηλαστικών που μοιάζουν με τις καμήλες και διαβιούν αποκλειστικά στις Άνδεις της Λατινικής Αμερικής, τα οποάι θεωρείται ότι αποτέλεσαν κομμάτι του ίδιου τελετουργικού.

Μερικές, όμως, λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως από την επιστημονική έρευνα (με τη συμμετοχή αρχιολόγων από διάφορες χώρες και πανεπιστήμια) σόκαραν ακόμα και τα πιο «εκπαιδευμένα στομάχια», καθώς τα περισσότερα θύματα έφεραν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ το στέρνο τους ήταν ανοιγμένο, σε μια προσπάθεια -μάλλον- να αφαιρεθεί η καρδιά τους.

Τα περιστατικά ανθρώπινης θυσίας μεταξύ των Αζτέκων, των Μάγια και των Ίνκας θεωρούνταν εξαιρετικά διαδεδομένα και συχνά από την εποχή της έλευσης των Ισπανών αποίκων στην ήπειρο, ενώ είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που λαμβάνει χώρα μια ανακάλυψη τέτοιου μεγέθους.

Μέχρι σήμερα, μόνο η ανακάλυψη αντίστοιχης ανθρωποθυσίας από τους Αζτέκους με τη θυσία 42 μικρών παιδιών στο Templo Mayor έχει δίνει το φως της επικαιρότητας, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή το 2011 είχαν εντοπιστεί οι σκελετοί 42 παιδιών και 76 λάμα κατά τη διάρκεια ανασκαφής.

Βέβαια, η ανακάλυψη αυτής της τεράστιας ανθρωποθυσίας με θύματα μικρά παιδιά γεννά επιπλέον εερωτήματα στους αρχαιολόγους που πραγματοποίησαν τις ανασκαφές, όπως ποιο γεγονός προκάλεσε αυτή την απελπισμένη και βάρβαρη ενέργεια.

Ως επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η προσπάθεια κατευνασμού της «θεϊκής οργής», πάγια τακτική των αρχαίων πολιτισμών, ενώ οι ίδιες ανασκαφές απέδειξαν το «χτύπημα» της ευρύτερης περιοχής από πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα την περίοδο της ανθρωποθυσίας.

Η δράση του φαινομένου του Ελ Νίνιο θεωρείται πιθανό να αοδήγησε στην απόφαση αυτή τους ισχυρούς του χαμένου πολιτισμού των Μάγια, ενώ η θυσία των μικρών παιδιών, ίσως να αποτελούσε την ύστατη προσπάθεια σωτηρίας από τις βουλές της φύσης και των Θεών.