Νωρίτερα, αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Μακρόν έκρινε ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης «για λόγους εσωτερικής πολιτικής».

«Δεν έχω καμιά εσωτερική πληροφόρηση», αλλά «μου φαίνεται» ότι ο Τραμπ δεν είναι «πολύ πρόθυμος να υπερασπιστεί» αυτή τη συμφωνία, σημείωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπενθυμίζοντας πως ο ρεπουμπλικάνος έχει αναφερθεί στην εγκατάλειψη αυτής της συμφωνίας επανειλημμένα, ήταν «μια προεκλογική δέσμευση που είχε κάνει πολύ καιρό πριν».

«Η λογική ανάλυση του συνόλου των δηλώσεών του δεν με ωθεί να πιστέψω ότι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στο πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Τραμπ, για τον οποίο η συμφωνία που είχε συναφθεί τον Ιούλιο του 2015 είναι «η χειρότερη», αναμένεται να ανακοινώσει τη 12η Μαΐου αν θα «σκίσει» το κείμενο αυτό, προϊόν κοπιαστικών, διεξοδικών διαπραγματεύσεων. Ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «νέα συμφωνία», πιο ολοκληρωμένη.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει αποτυχία του ιδίου, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι σκοπός του δεν ήταν «να πείσω τον κ. Τραμπ να αθετήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει», προσθέτοντας ότι «δεν είμαι ούτε ο Σίσυφος, ούτε ο Ζάχερ-Μαζόχ», αναφερόμενος στον αυστριακό συγγραφέα στον οποίο οφείλεται ο όρος μαζοχισμός.

Μολαταύτα, ο Μακρόν υπερασπίστηκε ξανά τη συμφωνία, σημειώνοντας πως ήθελε να «δείξει» ότι «έχει νόημα»

.

Πηγή: reader.gr