Τελικά, το πολεμικό σαλάχι της Τουρκίας δεν μπορεί να μας τρομάξει ακόμα (pics & vids)

Gazzetta team
Τελικά, το πολεμικό σαλάχι της Τουρκίας δεν μπορεί να μας τρομάξει ακόμα (pics & vids)
Το site «Ελληνικά HOAXES» μας δίνει να καταλάβουμε γιατί το «φονικό σαλάχι» της Τουρκίας δεν μπορεί να μας φοβίσει.

Πριν από λίγες ημέρες, η Daily Sabah αποκάλυψε το νέο πολεμικό υπερόπλο της Τουρκίας, το οποίο είναι σαλάχι που μπορεί να έχει και κατασκοπευτική, αλλά και επιθετική χρήση.

Η είδηση έπαιξε και σε ελληνικά ΜΜΕ, καθώς με την ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, όμως το site «Ελληνικά HOAXES» έκανε μία έρευνα, απάντησε σε βασικά ερωτήματα και μας δείχνει γιατί στην παρούσα φάση, το συγκεκριμένο project δεν αποτελεί απειλεί για την χώρα μας...

Αναλυτικά το δημοσίευμα...

Είναι αλήθεια;

Το UUV (Unamanned Underwater Vehicle) που κανείς δεν έχει δει.

Στη Πτήση & Διάστημα διαβάζουμε:

«Η τουρκική εταιρεία Albayraklar Savunma έχει αναπτύξει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Karadeniz το πρώτο σύστημα UUV που λειτουργεί ως αυτόνομο υποβρύχιο όπλο, αναφέρει η «Daily Sabah«. Το πρόβλημα ωστόσο με τον ισχυρισμό, είναι πως κανείς δεν το έχει δει…
Το σύστημα φέρει την ονομασία «Wattozz» και παρουσιάζεται σε γραφιστικές απεικονίσεις ως σαλάχι. Το φερόμενο τουρκικό UUV μπορεί να εκραγεί πλησίον πλοίων με σκοπό την καταστροφή τους. Το «Wattozz», που διαθέτει λειτουργία αναμονής, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ρόλο επιτήρησης. Ο χειρισμός του γίνεται με κρυπτογραφημένα ακουστικά κύματα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 5.5 κόμβους και διαθέτει αυτονομία 12 ωρών.

Νέο τουρκικό υπερόπλο;
Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα warfiles.ru, οι Τούρκοι είναι πολύ καλοί στη δημιουργία photoshop και animations για να δικαιολογούν τη σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων (Οι αναφορές στο διεθνή τύπο, απασχόλησαν αρκετά τα τουρκικά ΜΜΕ). Με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του project το 2023, το μέλλον του είναι μάλλον αβέβαιο. Οι κατασκευαστές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις προδιαγραφές του εν λόγω UUV, όπως ακριβές μέγεθος, βάρος, ωφέλιμο φορτίο κτλ. Δεν έχουν παρουσιάσει επίσης καμία φωτογραφία (πλην του animation που προαναφέραμε), ούτε έχουν πει εάν θα καταστεί ποτέ επιχειρησιακό.
Τι συμπέρασμα βγάζουμε από τα ανωτέρω;
Είναι αλήθεια πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι έτη φωτός μπροστά από την αντίστοιχη ελληνική. Όταν όμως η τουρκική μηχανή προπαγάνδας παρουσιάζει ένα animation ως επίδειξη ενός νέου «υπερόπλου», ομολογούμε πως διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.»

Επιπλέον

Η χρήση και οι εφαρμογές των UUVs με βάση τη παρούσα τεχνολογία, είναι κάπως περιορισμένες. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η επικοινωνία με το χειριστή, εξαιτίας της παραμόρφωσης των ραδιοεντολών στο νερό. Η ικανοποιητική λειτουργία ενός τέτοιου οχήματος, απαιτεί μεγάλη ενέργεια που παρέχεται από μπαταρίες που από τη φύση τους προσθέτουν αρκετό βάρος, ενώ η εγγύτητά τους με το νερό στο περιβάλλοντα χώρο, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πρωτοποριακές εφαρμογές ασύρματης φόρτισης υποβρύχιων drones, η τεχνολογία ωστόσο βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και είναι αμφίβολο εάν και κατά πόσο τη κατέχει η Τουρκία.


Αξίζει να αναφερθεί επίσης, πως η πρώτη Μοίρα υποβρύχιων drones (UUVRON-1), μπήκε σε υπηρεσία με το Αμερικανικό Ναυτικό, μόλις το περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ δεν αναμένεται να είναι πλήρως επιχειρησιακή πριν το 2020. Οι αποστολή της θα «περιορίζεται» σε ναρκαλίευση και ωκεανογραφική χαρτογράφηση. Άλλα συστήματα είναι σε θέση να εκτελέσουν αποστολές αναγνώρισης, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για UUVs που θα είναι σε θέση (κάποια στιγμή στο μέλλον), να μεταφέρουν και οπλικό φορτίο. To Ναυτικό των ΗΠΑ έχει πειραματιστεί επίσης με UUVs που μοιάζουν με ψάρια, ωστόσο οι εφαρμογές τους είναι μάλλον περιορισμένες. Ερευνητικές ομάδες έχουν επίσης προσπαθήσει να αναπτύξουν υποβρύχια drones που μοιάζουν με σαλάχια για αποστολές περιβαλλοντικής παρατήρησης.
Οι «δυνατότητες» που (θα) έχει το Wattoz. Εντύπωση προκαλεί η ικανότητα να αποφεύγει τον εντοπισμό ραντάρ! (προφανώς ήθελαν να πουν σόναρ).

Με τη σχετική δυτική τεχνολογία να απέχει αρκετά χρόνια από τη δημιουργία ενός ρομποτικού σαλαχιού που θα μιμείται τις κινήσεις ενός αληθινού και θα μπορεί να βυθίσει εχθρικά πλοία, είναι αδύνατο η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας να ξεπέρασε όλες τις τεχνολογικές προκλήσεις.

Αναφορικά με το Wattozz, η μέγιστη ταχύτητα των 5,5 κόμβων που μπορεί να πετύχει, σημαίνει πως σε περιπτώσεις θερμού επεισοδίου/σύρραξης, δεν είναι σε θέση να «κυνηγήσει» και να βυθίζει πολεμικά πλοία που λόγω της κατάστασης θα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση (με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες). Ακόμη και η επικοινωνία των χειριστών με το σύστημα είναι προβληματική, δεδομένου πως το Αιγαίο δεν είναι μια μικρή θάλασσα και η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταστήσει σταθμούς ελέγχου του Wattozz σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες σημεία, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο.

Η εταιρία που θα το κατασκευάσει.

Αν επισκεφθούμε την ιστοσελίδα της Τουρκικής εταιρίας «Albayraklar Savunma» που ΘΑ κατασκευάσει το «φοβερό και τρομερό υπερόπλο», θα δούμε ότι οι δραστηριότητες της δεν έχουν καμιά σχέση με οπλικά συστήματα και δεν έχει καμιά εμπειρία με αυτά. Η εταιρία είναι μια κατασκευαστική που εκτός από τον τομέα των κατασκευών, δραστηριοποιείτε και στους τομείς καθαριότητας της πόλης και διαχείρισης σκουπιδιών, στον τομέα του τουρισμού με ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μεταφορές προσωπικού με λεωφορεία, και στην διανομή καυσίμων. Μόλις πριν μερικούς μήνες (2017) ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί και στον τομέα των αμυντικών συστημάτων.

Ακόμη στην ιστοσελίδα της εταιρίας θα δούμε ότι θα παρουσιάσει το «φονικό σαλάχι» στις 20 Ιουνίου 2018, μόλις 4 μέρες πριν τις εκλογές της Τουρκίας.

Συνοψίζοντας

Το φιλόδοξο σχέδιο της τουρκικής εταιρίας για τη κατασκευή υποβρύχιου drone που θα μοιάζει με σαλάχι, δεν επιβεβαιώνεται από φωτογραφίες, βίντεο ή παράθεση λεπτομερών τεχνικών χαρακτηριστικών. Η μόνο παρουσίασή του, έγινε μέσω ενός animation. Οι ισχυρισμοί των ελληνικών άρθρων πως «ο Ερντογάν έχει στα χέρια του ένα νέο υπερόπλο«, είναι αναληθή και κινδυνολογούν διότι το όλο project δεν έχει υλοποιηθεί (αποτελεί μόνο ένα concept), ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο πως θα λάβει σάρκα και οστά, δεδομένου πως η σχετική τεχνολογία δεν έχει ωριμάσει ακόμη.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr