ΗΠΑ: Το ΔΝΤ σκληραίνει τους τόνους απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς σε όλον τον κόσμο

Gazzetta team
ΗΠΑ: Το ΔΝΤ σκληραίνει τους τόνους απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς σε όλον τον κόσμο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκληραίνει τη στάση του σε ό,τι αφορά τη διαφθορά και θα εξετάζει πιο συστηματικά το φαινόμενο αυτό στις χώρες-μέλη του, ενθαρρύνοντάς τις ταυτόχρονα να το καταπολεμήσουν και στον ιδιωτικό τομέα.

Το ΔΝΤ, που παραδέχτηκε σήμερα ότι στο παρελθόν δεν μιλούσε με σαφήνεια για το πρόβλημα, υιοθέτησε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορούν οι ομάδες του, μέσω των ετήσιων αποστολών τους, να αποτιμούν «τη φύση και τη σοβαρότητα» της διαφθοράς στις χώρες που επισκέπτονται. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.

Η διαφθορά πλήττει όλες τις χώρες του κόσμου, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και όλες τις κοινωνικές τάξεις. «Ξέρουμε ότι η διαφθορά επηρεάζει τους φτωχούς (...) υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς», σχολίασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που συμμετείχε σήμερα σε ένα συνέδριο με αυτό το θέμα.

Η διαφθορά «καταβροχθίζει» κάθε χρόνο το 2% του παγκόσμιου πλούτου και εμποδίζει την ισότιμη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης, ανέφερε σε μια πρόσφατη έκθεσή του το Ταμείο. Μόνο τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για δωροδοκίες φτάνουν το 1,5-2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν όσο είναι το ΑΕΠ της Γαλλίας.

Το φαινόμενο πλήττει τόσο τις πλούσιες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά τα πρώτα θύματά τους είναι οι πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις, επειδή εξαρτώνται περισσότερο από τις δημόσιες υπηρεσίες που όμως, λόγω της διαφθοράς, το κόστος τους αυξάνεται δραματικά. «Είναι ένα πρόβλημα που περιλαμβάνει πολλούς συντελεστές και είναι πολυδιάστατο» υπογράμμισε η Λέα Χιμένες, η υπουργός Οικονομικών της Παραγουάης, μιας χώρας που μαστίζεται από τη διαφθορά. Παρά την εφαρμογή πολιτικών για την καταπολέμηση της ενδημικής διαφθοράς, η Παραγουάη κατατάσσεται από τη Διεθνή Διαφάνεια στην 135η θέση σε σύνολο 180 χωρών.

«Δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε στην πολιτική (των χωρών) αλλά όταν αντιμετωπίζουμε μακροοικονομικά προβλήματα (...) όταν διαπραγματευόμαστε την έναρξη ενός προγράμματος (οικονομικής βοήθειας), έχουμε το δικαίωμα να δράσουμε» είπε η Λαγκάρντ. Εξήγησε ότι η εκπόνηση ενός προγράμματος οικονομικής στήριξης θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία «για να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το ΔΝΤ δεν έχει «αστυνομική» εξουσία σε ό,τι αφορά τη διαφθορά αλλά μπορεί να ασκήσει πιέσεις μέσως των προγραμμάτων του. Για παράδειγμα, στην Ουκρανία έθεσε ως όρο για την αποδέσμευση επιπρόσθετων πόρων όχι μόνο την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αλλά και την επίτευξη πραγματικής προόδου στην καταπολέμηση της ενδημικής διαφθοράς.

«Η διαφθορά ευδοκιμεί στο σκοτάδι», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Για πρώτη φορά, το Ταμείο σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις και στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στις πολυεθνικές εταιρείες που υιοθετούν πρακτικές διαφθοράς ή συμβάλουν στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει να εξεταστούν λεπτομερώς συμβάσεις εταιρειών ιδίως στους τομείς των εξορύξεων, των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών που θεωρείται ότι πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης του Μπενίν Αμπντουλάγιε Μπίο-Τσανέ, ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες για να σταματήσει η ατιμωρησία των εμπλεκομένων. Για να γίνει αυτό "πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζονται οι νόμοι και οι κανονισμοί (...) και ότι μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί μια πολιτική καταπολέμησης της διαφθοράς", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ