Spiegel: Δεκάδες νεοναζί υπηρετούν στην αστυνομία και τον στρατό

Gazzetta team
Spiegel: Δεκάδες νεοναζί υπηρετούν στην αστυνομία και τον στρατό
Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εντοπίσει δεκάδες δημοσίους υπαλλήλους, ακόμη και στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις, που ανήκουν σε ένα ακροδεξιό κίνημα το οποίο αρνείται την ίδια την ύπαρξη της δημοκρατίας την οποία υπηρετούν.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, σε έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας εκτιμάται ότι υπάρχει "υψηλός διψήφιος αριθμός" δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν στη νεοναζιστική οργάνωση Reichsbuerger ή "Πολίτες του Ράιχ", ένα αποκρυφιστικό εθνικιστικό κίνημα που υποστηρίζει ότι το Ράιχ συνεχίστηκε και μετά την ήττα της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήδη διερευνώνται οι περιπτώσεις 11 μελών της αστυνομίας της Βαυαρίας και οι πέντε από αυτούς έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αναφέρθηκαν επίσης άλλα 11 μέλη της οργάνωσης που υπηρετούν στην ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας και τα τέσσερα από αυτά υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τα υπηρεσιακά όπλα τους.

Στις ένοπλες δυνάμεις έχουν εντοπιστεί πέντε πρόσωπα που ενδέχεται να ανήκουν στους "Πολίτες του Ράιχ".

Η υπηρεσία πληροφοριών απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα του περιοδικού. Μέχρι πρόσφατα οι αρχές εκτιμούσαν ότι οι "Πολίτες του Ράιχ" είχαν περίπου 16.500 μέλη σε όλη τη Γερμανία και θεωρούσαν ότι τα 900 από αυτά ήταν "ακροδεξιοί εξτρεμιστές".

Τον Οκτώβριο του 2016 στη Βαυαρία ένα μέλος των "Πολιτών του Ράιχ" πυροβόλησε και σκότωσε έναν αξιωματικό της αστυνομίας όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να μπουν στο σπίτι του για να κατασχέσουν τα κυνηγετικά και άλλα όπλα που είχε στην κατοχή του.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ