Στην Πορτογαλία ανοίγουν αίθουσες για ενέσιμη χρήση ναρκωτικών

Gazzetta team
Στην Πορτογαλία ανοίγουν αίθουσες για ενέσιμη χρήση ναρκωτικών
Αίθουσες για ενέσιμη χρήση ναρκωτικών με επίβλεψη, για να βοηθήσει τους τοξικομανείς που υποτροπίασαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ανοίγει η Πορτογαλία, ακολουθώντας το παράδειγμα περίπου δέκα ακόμα χωρών σε όλο τον κόσμο.

Από τα τέλη του 2018 μέχρι τις αρχές του 2019, δύο σταθερές εγκαταστάσεις και μια κινητή μονάδα θα δημιουργηθούν σε συνοικίες της πορτογαλικής πρωτεύουσας όπου καταναλωτές κάνουν χρήση ναρκωτικών με ένεση μέσα στον δρόμο, σε συνθήκες ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία τους.

Αυτές οι αίθουσες θα απευθύνονται σε περίπου 1.400 χρήστες, το 80% των οποίων είναι άνδρες και έχουν μέση ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών.

Μετά τον νόμο περί αποποινικοποίησης του 2001, η κατανάλωση ναρκωτικών παραμένει απαγορευμένη στην Πορτογαλία, όμως δεν αποτελεί πλέον έγκλημα για το οποίο προβλέπονται δικαστικές διώξεις.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά, η Πορτογαλία κατέγραψε το 2015 αναλογία σχεδόν έξι νεκρών από υπερβολική δόση ανά εκατομμύριο κατοίκων, ηλικίας από 15 έως 64 ετών, δηλαδή τρεις φορές μικρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Αυτό που είναι μοναδικό στην Πορτογαλία είναι η ικανότητα της χώρας να αναλύει τα προβλήματα και να βρίσκει απαντήσεις προσαρμοσμένες στην πραγματικότητά της», εκτιμά η Ντάγκμαρ Χέντριχ, ειδική για τις πολιτικές μείωσης κινδύνων στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά.

Πηγή: reader.gr