Η Σουαζιλάνδη αλλάζει όνομα με εντολή του Βασιλιά

Gazzetta team
Η Σουαζιλάνδη αλλάζει όνομα με εντολή του Βασιλιά
Ο βασιλιάς ανακοίνωσε ότι η χώρα μετονομάζεται σε «Βασίλειο του Εσουατίνι».

Ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης, ο τελευταίος απόλυτος μονάρχης της Αφρικής, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποκαλείται στο εξής «Εσουατίνι», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι η Σουαζιλάνδη θα ξαναπάρει το αρχικό όνομά της», ειπε ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄, σε ομιλία του στο κατάμεστο στάδιο της πόλης Μανζίνι.

«Όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν, όλες οι αφρικανικές χώρες ξαναπήραν το παλιό τους όνομα, εκείνο με το οποίο αποκαλούνταν πριν από την περίοδο της αποικιοκρατίας», πρόσθεσε.

«Η Σουαζιλάνδη είναι η μοναδική χώρα που διατήρησε την ονομασία της περιόδου εκείνης. Κατά συνέπεια, από τώρα και στο εξής η χώρα θα αποκαλείται επισήμως Βασίλειο του Εσουατίνι», τόνισε ο βασιλιάς.

Στη γλώσσα σουάτι, Εσουατίνι σημαίνει «η χώρα των Σουάζι». Η ονομασία «Σουαζιλάνδη» είναι μια μίξη των σουάτι και των αγγλικών.

Το πρώην βρετανικό προτεκτοράτο, μια μικρή ορεινή χώρα ανάμεσα στη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη, ανέκτησε την ανεξαρτησία του το 1968.

Την εποχή της αποικιοκρατίας, οι αφρικανικές χώρες είχαν αλλάξει ονομασία. Όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν οι περισσότερες επέστρεψαν στην αρχική τους ονομασία. Έτσι, το Βελγικό Κονγκό έγινε αρχικά «Ζαΐρ» και κατόπιν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νότια Ροδεσία μετονομάστηκε σε Ζιμπάμπουε και η Χρυσή Ακτή σε Γκάνα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ