Εντοπίστηκαν τεράστια κοιτάσματα σπάνιων ορυκτών σε απομονωμένο νησί του Ειρηνικού (pic)

Gazzetta team
Εντοπίστηκαν τεράστια κοιτάσματα σπάνιων ορυκτών σε απομονωμένο νησί του Ειρηνικού (pic)
Η ανακάλυψη των τεράστιων ποσοτήτων ορυκτών σε απομονωμένο νησί του Ειρηνικού ωκεανού, αναμένεται να αλλάξει τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα.

Σε μία σπουδαία ανακάλυψη, η οποία μπορεί να αλλάξει τα παγκόσμια τεχνολογικά κι οικονομικά δεδομένα, προχώρησαν Ιάπωνες επιστήμονες στο απομονωμένο νησάκι Minamitori στο μέσον του Ειρηνικού ωκεανού.

Το νησί που δεν έχει μόνιμους κατοίκους και διοικητικά ανήκει στην Ιαπωνία, διαθέτει τεράστια κοιτάσματα σε εξαιρετικά σπάνια ορυκτά μέταλλα, που μπορούν να αλλάξουν για πάντα τον χάρτη σχετικά με την διαθεσιμότητα και το κόστος διάφορων ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα συγκεκριμένα ορυκτά αποτελούν την βέλτιστη πρώτη ύλη για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων κι πολικών συστημάτων, ενώ η διαθέσιμη ποσότητα υπολογίζεται σε 16 εκατομμύρια τόνους, που είναι υπεραρκετοί ώστε να καλύψουν τις παγκόσμιες ανάγκες για πολλούς αιώνες.

Τα ορυκτά αυτά (ύττριο, δυσπρόσιο, ευρώπιο και τέρβιο) βρίσκονται εξαιρετικά σπάνια στην επιφάνεια του πλανήτη και πάντα σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις, ενώ μπορούν να αποτελέσουν την ώθηση που χρειάζεται η ιαπωνική οικονομία ώστε να εξαλείψει την αναγκαιότητα εισαγωγών αντίστοιχων ορυκτών από την Κίνα, η οποία παραμένει κι ο μεγάλος ανταγωνιστής της στο συγκεκριμένο τομέα.

Ενδεικτικά, υπάρχει αρκετό ύττριο για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για 780 χρόνια, δυσπρόσιο για 730 χρόνια, ευρώπιο για 620 χρόνια και τέρβιο για 420 χρόνια.

Το νησί βρίσκεται 1.850 χλμ. νοτιοανατολικά του Τόκιο, ενώ πλέον αυτό που απασχολεί τους Ιάπωνες είναι ο τρόπος που θα καταφέρουν να εξορύξουν τον «θησαυρό» αλλά και τον τρόπο πώλησης των μετάλλων στην παγκόσμια αγορά.