Ερευνητής στο πανεπιστήμιο που άνοιξε πυρ ήταν ο δράστης της επίθεσης στο Εσκί Σεχίρ

Gazzetta team
Ερευνητής στο πανεπιστήμιο που άνοιξε πυρ ήταν ο δράστης της επίθεσης στο Εσκί Σεχίρ
Προς το παρόν τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν διευκρινιστεί, όμως οι συνάδελφοί του κάνουν λόγο για υποστηρικτή του ιμάμη Φετιουλάχ Γκιουλέν.

Τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι σε πανεπιστήμιο του Εσκισεχίρ, στη δυτική Τουρκία, σκοτώθηκαν σήμερα αφού ένας συνάδελφός τους άνοιξε πυρ εντός του κτιρίου προτού συλληφθεί, έγινε γνωστό από τον πρύτανη του πανεπιστημίου.

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Osmangazi Χασάν Γκιονέν επιβεβαίωσε ότι τέσσερις από τους υπαλλήλους του σκοτώθηκαν. Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι τα θύματα είναι ο βοηθός κοσμήτορας, ένας γραμματέας της σχολής και δύο μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Προς το παρόν τα κίνητρα του δράστη, ερευνητή του πανεπιστημίου, δεν έχουν διευκρινιστεί επισήμως. Όπως γνωστοποίησε, ωστόσο, ο πρύτανης και μέλη του προσωπικού του Πανεπιστημίου, ήταν γνωστό ότι ο άνδρας είχε κατηγορήσει αρκετούς εργαζόμενους του ιδρύματος ότι είναι οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Ο Γκιονέν επιβεβαίωσε ότι «επρόκειτο για ένα διαταραγμένο πρόσωπο». Η Αϊσέ Αϊπάι, που εργάζεται στο πανεπιστήμιο και τη μαρτυρία της επικαλούνται πολλά ΜΜΕ, είχε παραπονεθεί η ίδια μαζί με άλλους συναδέλφους της για τη συμπεριφορά του δράστη, τον οποίο κατήγγειλαν ότι διατύπωνε «ψευδείς» κατηγορίες.

Σε ένα βίντεο που προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Τζεμίλ Γιουτζέλ, ο κοσμήτορας, τον οποίο είχε αρχικά στοχοθετήσει ο δράστης, τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο «διαταραγμένο σε βάρος του οποίου είχαν διατυπωθεί πολλά παράπονα».

«Δεν με βρήκε στο πανεπιστήμιο διότι είμαι σε ταξίδι» εξήγησε ο Γιουτζέλ στο βίντεο. «Ήταν ένας τρομαχτικός άνθρωπος» συνέχισε ο ίδιος.