Καταγγελίες για «απαράδεκτες» συνθήκες στις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο

Gazzetta team
Καταγγελίες για «απαράδεκτες» συνθήκες στις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο
Η SOS Méditerranée καταγγέλλει τις «απαράδεκτες» συνθήκες στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις επιχειρήσεις με σκοπό τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτες», κατήγγειλε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée, στελέχη της οποίας αναγκάστηκαν προ ημερών να διαπραγματευθούν στη μέση της θάλασσας με άνδρες του λιβυκού λιμενικού προκειμένου να τους δοθεί η άδεια να σώσουν επιβαίνοντες σε πλεούμενο που κινδύνευε, πριν τελικά να μπορέσουν να περισυλλέξουν μόνο ένα μέρος τους.

Όταν έσπευσε το πρωί του Σαββάτου να διασώσει τους επιβαίνοντες σε υπερφορτωμένο πλεούμενο στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, η ΜΚΟ ανέφερε ότι δεν της αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να περισυλλέξει παρά μόνο «τους πιο ευάλωτους» από τους μετανάστες και να τους επιβιβάσει στο πλοίο της, το Aquarius, ενώ της «απαγορεύθηκε να διασώσει τους άλλους επιβαίνοντες» στο σκάφος που διέτρεχε κίνδυνο.

«39 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα νεογέννητο, έγκυες γυναίκες και πολλά παιδιά με τους γονείς τους» μεταφέρθηκαν στο πλοίο της, ενώ «περίπου 90 άνθρωποι» που επέβαιναν στο πλεούμενο «αναχαιτίστηκαν από τους λίβυους ακτοφύλακες και μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη», διευκρίνισε η ΜΚΟ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Συνολικά, η SOS Μεσόγειος ανέφερε πως διέσωσε «292 ανθρώπους» κατά τη διάρκεια τριών επιχειρήσεων από την Πέμπτη. «Οι σημερινές συνθήκες ως προς τη διάσωση στη θάλασσα, όλο και πιο περίπλοκες, με χαοτικές και επικίνδυνες μεταβιβάσεις της ευθύνης εν μέσω των επιχειρήσεων, είναι απαράδεκτες», τόνισε ο Φρανσίς Βαλά, ο πρόεδρος του παραρτήματος της SOS Μεσόγειος στη Γαλλία.

Στην πράξη, τα πλοία που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης «είναι αναγκασμένα να διαπραγματεύονται κατά περίπτωση, στο μέσον της θάλασσας, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και υπό συνθήκες επικίνδυνης έντασης, τη διάσωση ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο», συνέχισε, καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά το γεγονός πως «άνθρωποι που κινδυνεύουν στέλνονται πίσω στη Λιβύη» και αυτό θεωρείται «προτεραιότητα», αντί της διάσωσής τους, της ίδιας της ασφάλειάς τους.

Ταυτόχρονα η SOS Μεσόγειος απευθύνει έκκληση προς τις ευρωπαϊκές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς «να διασαφηνίσουν επειγόντως το πλαίσιο των επεμβάσεων της λιβυκής ακτοφυλακής» ως προς τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το Aquarius είναι ένα από τα τελευταία πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που συνεχίζουν τις συστηματικές περιπολίες στα ανοικτά της Λιβύης. Τα περισσότερα άλλα πλοία ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους, εξαιτίας των λιβυκών απειλών, της μείωσης των αναχωρήσεων πλεούμενων με μετανάστες (-60% από το καλοκαίρι του 2017) ή της κατάσχεσης τους, όπως συνέβη στην περίπτωση μιας ισπανικής ΜΚΟ, το σκάφος της οποίας έχει ακινητοποιηθεί κατά διαταγή της ιταλικής δικαιοσύνης.