Anadolu: «Η τιμωρία για τις πράξεις των Ελλήνων στρατιωτικών είναι 5 χρόνια φυλάκισης»

Gazzetta team
Anadolu: «Η τιμωρία για τις πράξεις των Ελλήνων στρατιωτικών είναι 5 χρόνια φυλάκισης»
Την ώρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ετοιμάζουν ένσταση το πρακτορείο «Αnadolu» γράφει πως: «το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας».

To πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» γράφει: «Υπάρχουν συγκεκριμενες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι, υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού».

Και συνεχίζει για την ανακοίνωση του δικαστηρίου: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους».

Ετοιμάζουν ένσταση κατά της αρνητικής απόφασης

Ένσταση επί της σημερινής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης που απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναμένεται να καταθέσουν την Τετάρτη οι συνήγοροί τους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση για τη συνέχιση κράτησης για 27η ημέρα στις φυλακές της Ανδριανούπολης των δύο στρατιωτικών είπε:

«Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του 'Αγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα. Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».

Σημειώνεται ότι το δεύτερο αίτημα αποφυλάκισης δεν έγινε δεκτό βάση της ίδιας με την πρώτη, απόρριψη αιτιολογίας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη μόνιμη κατοικία των δύο στρατιωτικών στη γείτονα στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου. Ο Τούρκος εισαγγελέας δεν διευκρίνισε πόσο χρόνο θα χρειαστεί για την διερεύνηση όλων των στοιχείων που αφορούν την υπόθεση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε πως δεν είναι βέβαιος πως η απελευθέρωση των στρατιωτικών θα γίνει πριν το Πάσχα: «Θεωρώ ότι η παρέμβαση των κ. Γιούνκερ και Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας Αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν».