Slogun:Από τώρα και ως το τέλος του πρωταθλήματος, θα είναι υποχρεωτικό να γκρινιάζει έστω ένας κάθε εβδομάδα για τη διαιτησία.

FOLLOW US

Slogun:Από τώρα και ως το τέλος του πρωταθλήματος, θα είναι υποχρεωτικό να γκρινιάζει έστω ένας κάθε εβδομάδα για τη διαιτησία.
BWIN stripe gif

Τουρκικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν χριστιανικά μνημεία της UNESCO

Gazzetta team
Τουρκικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν χριστιανικά μνημεία της UNESCO
Σοβαρές ζημιές προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε χριστιανικό αρχαιολογικό χώρο που περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία.
Σύμφωνα με τις συριακές Αρχές, οι βομβαρδισμοί που έγιναν «από τουρκικά αεροπλάνα» είχαν στόχο «την τοποθεσία του Μπραντ, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Αφρίν και που από το 2011 περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας (DGAM), αναφέρει πως τα πλήγματα προκάλεσαν «την καταστροφή πολλών σημαντικών αρχαιολογικών κτισμάτων» και ανάμεσα στις δομές που επλήγησαν περιλαμβάνονται «ο τάφος του Αγίου Μάρωνα, προστάτη της κοινότητας των μαρωνιτών, και η εκκλησία Άγιος Ιουλιανός, στην οποία βρίσκεται ο τάφος».

Πρόκειται για «μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο», καθώς έχει ανεγερθεί γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιανουαρίου, ναός των Χετταίων είχε υποστεί ζημιές από πλήγματα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, με την Άγκυρα να διαβεβαιώνει τότε πως πρόκειται για «αρχαιολογικά ερείπια» τα οποία «ασφαλώς δεν περιλαμβάνονται στους στόχους της επίθεσης».

Εκτός από τον τάφο του Άγιου Μάρωνα, που ανακαλύφθηκε το 2002 από γάλλους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη Μπραντ περιλαμβάνει πολλά χριστιανικά ερείπια που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο.
«Ο χώρος αυτός αποτελεί μία από τις ωραιότερες σελίδες της ιστορίας του χριστιανισμού. Στεγάζει τρεις εκκλησίες, ένα μοναστήρι και έναν πύργο πέντε μέτρων», δήλωσε ο Μααμούν Αμπντούλ Καρίμ, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων.

«Ούτε οι Μογγόλοι δεν το είχαν κάνει», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Πηγή: reader.gr