Ελεύθερος ο Νικολά Σαρκοζί μετά την ανάκριση του για την προεκλογική «δωρεά» Καντάφι

Gazzetta team
Ελεύθερος ο Νικολά Σαρκοζί μετά την ανάκριση του για την προεκλογική «δωρεά» Καντάφι
Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση από το καθστώς του Λίβυου Μουαμάρ Καντάφι πτιν τις εκλογές του 2007.

Ελεύθερος αφέθηκε, έπειτα από δύο ημέρες, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που ανακρίνεται ως ύποπτος για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Σαρκοζί συνελήφθη το πρωί της Τρίτης και η ανάκρισή του διεκόπη γύρω στα μεσάνυχτα ενώ σήμερα, Τετάρτη, η ανάκριση του πρώην προέδρου άρχισε στις 8 το πρωί (τοπική ώρα). «Η κράτηση του Νικολά Σαρκοζί τελείωσε», τόνισε μία από τις πηγές, χωρίς να αναφέρει κάποια ενέργεια που αποφάσισαν οι δικαστές.

Οι αρμόδιοι δικαστές θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν εάν θα δώσουν συνέχεια στην έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί.

Ούτε ο Σαρκοζί ούτε οι δικηγόροι του σχολίασαν δημοσίως τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα για την υπόθεση αυτή, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια αλλά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έχει χαρακτηρίσει ωστόσο στο παρελθόν τις κατηγορίες αυτές «γελοίες» και «προϊόν χειραγώγησης».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξέσπασε το 2012 όταν ο ιστότοπος Mediapart δημοσίευσε σημείωμα που αποδίδεται στον Μούσα Κουσά, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών της Λιβύης, που υπονοεί λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας Σαρκοζί.

Το 2013 ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ζίαντ Τακιεντίν υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε χρηματοδοτηθεί με 50 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον Τακιεντίν, που ισχυρίζεται πως διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία, είχαν γίνει συναντήσεις ανάμεσα στον Μπασίρ Σάλεχ, το «δεξί χέρι» του Μουάμαρ Καντάφι, και τον Κλοντ Γκεάν, διευθυντή του γραφείου του Νικολά Σαρκοζί.