H Bρετανία απέλασε 23 Ρώσους διπλωμάτες στον απόηχο της δηλητηρίασης πρώην Ρώσου μυστικού πράκτορα

Gazzetta team
H Bρετανία απέλασε 23 Ρώσους διπλωμάτες στον απόηχο της δηλητηρίασης πρώην Ρώσου μυστικού πράκτορα
Η Μόσχα, από την πλευρά της, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση, ενώ ο διπλωματικός «πυρετός» μαίνεται μεταξύ των δύο χωρών.

Στη Μόσχα επιστρέφουν οι 23 Ρώσοι διπλωμάτες με τις οικογένειές τους που απελάθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την πρεσβεία στο Λονδίνο ύστερα από απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι.

Υπενθυμίζεται ότι αιτία της όξυνσης των ρωσο-βρετανικών σχέσεων είναι η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του πρώην Ρώσου κατασκόπου, Σεργκέι Σκριιπάλ και της κόρης του, σε βρετανικό έδαφος, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Ρωσία. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έδωσε διορία μίας εβδομάδας στους 23 Ρώσους διπλωμάτες -που όπως λέει είναι κατάσκοποι- για να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Μόσχα, από την πλευρά της, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση κατά του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Μια παρόμοια κατάσταση είχε ζήσει η Βρετανία και το 1985 όταν η Μόσχα και το Λονδίνο επιδόθηκαν σε αμοιβαίες απελάσεις. Συγκεκριμένα, η Βρετανία είχε απελάσει 25 άτομα σοβιετικής καταγωγής με την κατηγορία ότι είναι κατάσκοποι. Αυτό ακολούθησε την αποστασία στη Βρετανία του Όλεγκ Γκορντιέφσκι, του σταθμάρχη της KGB στο Λονδίνο.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αλλά λιγότερο γνωστή υπόθεση κατασκοπείας στη χώρα ήταν εκείνη του 1071 όταν η Βρετανία απέλασε 90 Σοβιετικούς διπλωμάτες με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοποι ενώ απαγόρευσαν σε 15 Σοβιετικούς αξιωματούχους να ταξιδέψουν στη χώρα.