Ο Έρντογαν «τα έψαλε» στους Ευρωπαίους επειδή στήριξαν οικονομικά την Ελλάδα (vids)

Gazzetta team
Ο Έρντογαν «τα έψαλε» στους Ευρωπαίους επειδή στήριξαν οικονομικά την Ελλάδα (vids)
Ο Τούρκος Πρόεδρος αυτή τη φορά τα έβαλε με την Ελλάδα με πρόφαση την κοινοτική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος δεν έχουν οι προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας.

Αυτή τη φορά, σε δηλώσεις του με αφορμή την έγκριση νέας δόσης από την Κομισιόν ύψους 3 εκατ. ευρώ για τη φιλοξενία προσφύγων, ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε πάλι να βάζει... φιτιλιές.

Μιλώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, ο «Σουλτάνος» ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε την Ελλάδα δίνοντάς της 400 δισ. ευρώ. «Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα τους βοηθάνε με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρίζουν την πλάτη. Ακόμα κι έτσι όμως εμείς θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

«Το τουρκικό έθνος ό,τι κατάφερε, το κατάφερε με την δύναμη της καρδιάς του».

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έχει κακούς γείτονες και ότι θα παράγει δικά της όπλα.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» που διεξάγει η Τουρκία στην Αφρίν και τη χαρακτήρισε... ειρηνευτική.

Είπε επίσης ότι δεν πέτυχε το στόχο του το 2015 ο Γκιουλεν να τον ανατρέψει δηλαδή με πραξικόπημα και έκανε λόγο για «προδότες».

Ξεκλείδωσε» η νέα δόση 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Σήμερα, Τετάρτη, δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία, για τη φιλοξενία των προσφύγων σε ειδικές δομές.

Η προηγούμενη δόση 3 δισ. ευρώ έχει εκταμιευτεί πλήρως και κάλυπτε το διάστημα έως το τέλος του 2017.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή στη σχετική ανακοίνωση:

«Η Επιτροπή υποβάλλει σήμερα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τα περαιτέρω καίρια μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση και του χάρτη πορείας της Επιτροπής που χαράχτηκε τον Δεκέμβριο του 2017, προς μια ολοκληρωμένη συμφωνία για τη μετανάστευση έως τον Ιούνιο του 2018.

Η μείωση των παράτυπων αφίξεων συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια του 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους. Εντούτοις, δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει, γενικά, εύθραυστη, απαιτείται να καταβληθούν από κοινού πρόσθετες προσπάθειες από τα κράτη μέλη και την ΕΕ, ιδίως να ενισχυθούν οι χρηματοδοτικοί πόροι, ώστε να εξασφαλιστεί μια συνεχής και αποτελεσματική απάντηση στην πρόκληση της μετανάστευσης.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος, κ. Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Η σημερινή έκθεση καταγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία οφείλεται στις εντατικές μας από κοινού προσπάθειες για τη διαχείριση της μετανάστευσης με ολοκληρωμένο τρόπο. Πρέπει να διατηρήσουμε την παρούσα δυναμική και να καταβάλουμε σκληρή προσπάθεια ώστε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προόδου, μεταξύ άλλων με την επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου. Η ανάληψη ορισμένων από τις δράσεις αυτές είναι επιτακτική, όπως η τήρηση των χρηματοδοτικών συνεισφορών για τις οποίες έχουν δεσμευθεί τα κράτη μέλη. Η διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τους πολίτες μας, στόχος που θα επιτευχθεί μόνο μέσω μιας πραγματικά ολοκληρωμένης και συλλογικής δέσμευσης.»

Η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος κ. Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε τα εξής: «Η στρατηγική που έχουμε χαράξει για τη διαχείριση της μετανάστευσης σε συνεργασία με καίριας σημασίας χώρες, με οργανισμούς των ΗΕ και με την Αφρικανική Ένωση, αποδίδει αποτελέσματα. Με την κοινή ειδική επιχειρησιακή ομάδα ΑΕ, ΕΕ και ΗΕ βοηθήσαμε πάνω 15 000 άτομα να επιστρέψουν στις εστίες τους και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή και καταφέραμε να απομακρυνθούν περισσότεροι από 1 300 πρόσφυγες από τη Λιβύη. Η συνεργασία και ο επιμερισμός των ευθυνών είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παγκόσμιας αυτής πρόκλησης».

Πηγή: reader.gr