Η Γαλλία μειώνει το ηλικιακό όριο που θεωρεί βιασμό κάθε σεξουαλική πράξη με ανηλίκους

Gazzetta team
Η Γαλλία μειώνει το ηλικιακό όριο που θεωρεί βιασμό κάθε σεξουαλική πράξη με ανηλίκους
Η δημόσια συζήτηση που άνοιξε πριν λίγο καιρό στη Γαλλία αφορούσε το αν το κατώτατο όριο θα είναι στα 13 ή 15 έτη.

Η Γαλλία σχεδιάζει να ορίσει το νόμιμο ηλικιακό όριο για σεξουαλική συναίνεση στα 15 έτη, έτσι ώστε η σεξουαλική επαφή με κάποιον μικρότερης ηλικίας να θεωρείται βιασμός.

Η υπουργός ισότητας, Μαρλέν Σιαπά χαιρέτισε αυτή την κίνηση, η οποία προτάθηκε έπειτα από συμβουλές γιατρών και νομικών εμπειρογνωμόνων.

Επί του παρόντος, οι εισαγγελείς πρέπει να αποδείξουν ότι η σεξουαλική επαφή με ένα παιδί κάτω των 15 ετών ήταν εξαναγκασμένη, ώστε να αποδώσουν κατηγορίες για βιασμό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αν δεν αποδειχθεί βία ή εξαναγκασμός, οι παραβάτες μπορούν να κατηγορηθούν μόνο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου και όχι για βιασμό. Αυτό επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις είναι οι ίδιες για τις σεξουαλικές επιθέσεις σε ανηλίκους και μη, αλλά οι αποφάσεις που αφορούν βιασμούς επιφέρουν πολύ αυστηρότερες ποινές.

Η δημόσια συζήτηση που άνοιξε πριν λίγο καιρό στη Γαλλία αφορούσε το αν το κατώτατο όριο θα είναι στα 13 ή 15 έτη και η υπουργός Σιαπά δήλωσε στο AFP ότι ήταν πολύ ικανοποιημένη που τελικά επιλέχθηκε το ανώτατο από τα δύο, που είχε προταθεί και από τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Η νομοθεσία στις ευρωπαϊκές χώρες για τη νόμιμη ηλικία συγκατάθεσης είναι διαφορετική, οπότε τα όρια είναι τα εξής:

14 ετών: Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πορτογαλία

15 ετών: Ελλάδα, Πολωνία, Σουηδία

16 ετών: Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Ισπανία, Ρωσία

17 ετών: Κύπρος

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ηλικία της σεξουαλικής συναίνεσης είναι τα 16 έτη, αλλά τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 13 ετών έχουν επιπλέον νομικές προστασίες που εξασφαλίζουν ότι δεν μπορούν ποτέ να συναινούν σε σεξουαλική δραστηριότητα.

Πηγή: reader.gr