Σομαλία: Τουλάχιστον 22 νεκροί σε διπλή βομβιστική επίθεση

Gazzetta team
Σομαλία: Τουλάχιστον 22 νεκροί σε διπλή βομβιστική επίθεση
Τουλάχιστον 22 νεκροί σε διπλή βομβιστική επίθεση της Σεμπάμπ στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου από έφοδο τζιχαντιστών.

Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ εξαπέλυσαν έφοδο στη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου το απόγευμα της Παρασκευής, στοχοθετώντας το προεδρικό μέγαρο κι ένα ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 22 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι τουλάχιστον είκοσι να τραυματιστούν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας της Σομαλίας, τραυματιοφορείς για γιατρούς.

Σκοπός της επιχείρησης φαίνεται πως ήταν οι τζιχαντιστές να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο, αλλά απωθήθηκαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα σομαλικά σώματα ασφαλείας.

Το έναυσμα για την έφοδο έδωσε η ανατίναξη με διαφορά μερικών λεπτών περί τις 18:30 (17:30 ώρα Ελλάδας) δύο αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικές ύλες, σε μια περιοχή όπου βρίσκονται το προεδρικό μέγαρο -που αποτελεί ταυτόχρονα την έδρα της κυβέρνησης- ξενοδοχεία όπου διαμένουν πολλοί αλλοδαποί, καθώς και το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών. Ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στους ισλαμιστές μαχητές και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας.

«Επιβεβαιώσαμε ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ανάμεσά τους τρεις άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Σομαλίας (...). Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν πολίτες», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείοο Μοχάμεντ Χάσα, αξιωματικός των σομαλικών σωμάτων ασφαλείας.

Το πρώτο αυτοκίνητο-βόμβα, το οποίο οδηγούσε ένας καμικάζι, ανατινάχθηκε κοντά σε σημείο ελέγχου, σε μικρή απόσταση από τη «Βίλα Σομαλία», την έδρα της κυβέρνησης, κι ακολούθησαν σφοδρά πυρά. Το δεύτερο αυτοκίνητο-βόμβα «πυροδοτήθηκε κοντά σε ένα ξενοδοχείο που άνοιξε πρόσφατα», διευκρίνισε ο Ιμπραήμ Μοχάμεντ, αξιωματικός της σομαλικής αστυνομίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με έναν άλλον ένα αξιωματικό της ασφάλειας, τον Αμπντουλάχι Άχμεντ, πέντε από τους δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης και «αποκαταστάθηκε η ομαλότητα» στο κέντρο της σομαλικής πρωτεύουσας.

Η οργάνωση Αλ Σεμπάμπ, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω Διαδικτύου και μέσω του ραδιοφωνικού της σταθμού, τονίζοντας ότι στοχοθέτησε κυβερνητικές εγκαταστάσεις και υποστηρίζοντας πως σκοτώθηκαν 15 στρατιώτες, κάτι όμως που όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις σομαλικές αρχές.

Η Σεμπάμπ προσπαθεί από το 2007 να ανατρέψει την αδύναμη σομαλική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και περίπου 20.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς της Αφρικανικής Ένωσης -- δυνάμεις της Ουγκάντας, του Μπουρούντι, του Τζιμπουτί, της Κένυας και της Αιθιοπίας.

Τα μέλη της Αλ Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από τη Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και έχουν χάσει έκτοτε τα περισσότερα από τα προπύργιά τους στη χώρα. Όμως ελέγχουν ακόμα τεράστιες αγροτικές περιοχές από όπου διεξάγουν ανταρτοπόλεμο κι εξαπολύουν επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, συχνά μέσα στην πρωτεύουσα, αλλά κι εναντίον στρατιωτικών βάσεων, σομαλικών και ξένων.

Παρότι δεν ανέλαβε την ευθύνη, η Σεμπάμπ κατηγορήθηκε πως διέπραξε την επίθεση με φορτηγό παγιδευμένο με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών τη 14η Οκτωβρίου 2017 στο κέντρο της Μογκαντίσου, η οποία με 358 νεκρούς και 228 τραυματίες ήταν η πιο πολύνεκρη στην ιστορία της Σομαλίας.