Νιγηρία: 105 μαθήτριες παραμένουν αγνοούμενες έπειτα από επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Gazzetta team
Νιγηρία: 105 μαθήτριες παραμένουν αγνοούμενες έπειτα από επίθεση της Μπόκο Χαράμ
Οι μαθήτριες εξακολουθούν να αγνοούνται σχεδόν τέσσερις μέρες μετά...

Εκατόν πέντε μαθήτριες ενός σχολείου θηλέων εξακολουθούν και αγνοούνται έπειτα από μια επίθεση της Μπόκο Χαράμ στο Ντάπσι, στη βορειοανατολική Νιγηρία, επιβεβαίωσε η καταμέτρηση που έκαναν οι γονείς των παιδιών, από τους οποίους ο πρόεδρος Μπουχάρι ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι «συμμερίζεται τον πόνο τους».

Εκατοντάδες κορίτσια του οικοτροφείου του Ντάπσι, στην πολιτεία Γιόμπε, τράπηκαν σε φυγή κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον του σχολείου της τη Δευτέρα το βράδυ. Φερόμενα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης έφθασαν τη νύχτα με οχήματα με στόχο να απαγάγουν τα παιδιά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

Εντούτοις, περισσότερες από τέσσερις ημέρες μετά, οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των κοριτσιών και η απαγωγή τους δεν έχει επιβεβαιωθεί, χωρίς ωστόσο να διαψεύδουν ότι αγνοούνται.

«Αφού εξαπατηθήκαμε από τις αρχές που αρχικά αρνήθηκαν την απαγωγή, κατόπιν μας έκαναν να πιστέψουμε ότι οι κόρες μας βρέθηκαν, εμείς αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για την απελευθέρωσή τους» είπε ο Μπασίρ Μάνζο, πρόεδρος της οργάνωσης που ίδρυσαν σχεδόν αμέσως οι γονείς των αγνοούμενων κοριτσιών.

«Ένας πλήρης κατάλογος όλων των κοριτσιών που αγνοούνται» έχει καταρτιστεί και περιλαμβάνονται 105 ονόματα, συμπλήρωσε ο Μάνζο, πατέρας της 16χρονης Φατιμά.

«Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών» είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Μουχαμαντού Μπουχαρί σε ένα δελτίο τύπου.

«Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία. Ζητάμε συγγνώμη που αυτό συνέβη και συμμεριζόμαστε τον πόνο σας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ