Παρολίγο σύγκρουση τουρκικού πολεμικού σκάφους με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Gazzetta team
Παρολίγο σύγκρουση τουρκικού πολεμικού σκάφους με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ
Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κατά τη σημερινή άτυπη σύνοδο κορυφής.

Τουρκική φρεγάτα παραλίγο να συγκρουστεί με το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο μετακινήθηκε από τη θέση του προς τον στόχο «Σουπιά». Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, τουρκικό πολεμικό πλοίο παραλίγο να συγκρουστεί με το γεωτρύπανο με αποτέλεσμα να αντιδράσει έντονα ο Ιταλός καπετάνιος του SAIPEM 12000.

Βλέποντας την φρεγάτα να κατευθύνεται με ταχύτητα στο γεωτρύπανο, ο Ιταλός καπετάνιος διά του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».

Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε σύμφωνα με το πρακτορείο: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας» για να πάρει την απάντηση: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».

Παρ' όλα αυτά, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του SAIPEM είπε «εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο η ιταλική φρεγάτα, «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».

Το πρακτορείο Dogan διαψεύδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου. Σύμφωνα με δημοσίευμα, αυτή την ώρα το SAIPEM 12000 πραγματοποιεί ελιγμούς στην περιοχή και βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου καθώς επίσης και τις Αρχές της Ιταλίας.

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κατά τη σημερινή άτυπη σύνοδο κορυφής.

Πηγή: reader.gr