Τόνοι σκουπιδιών καταπλάκωσαν παραγκούπολη στη Μοζαμβίκη

Gazzetta team
Τόνοι σκουπιδιών καταπλάκωσαν παραγκούπολη στη Μοζαμβίκη
Το τραγικό δυστύχημα αποκαλύπτει την εικόν ατης ακραίας φτώχειας κι εξαθλίωσης που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Αφρικής.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν νωρίς το πρωί σήμερα στο Μαπούτο, πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, όταν ένα βουνό απορριμμάτων, ύψους 15 μέτρων, κατέρρευσε λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης και έθαψε επτά σπίτια.

Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα στη φτωχογειτονιά Χουλένε που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το κέντρο του Μαπούτο.

Οι παράγκες είχαν χτιστεί παράνομα στη χωματερή και οι αρχές είχαν ζητήσει από τους ενοίκους τους να φύγουν από το επικίνδυνο σημείο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 17 πτώματα. Φοβόμαστε ότι θα υπάρχουν και άλλα θύματα. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουν κάτω από τον σωρό των απορριμάτων», είπε μια δημοτική σύμβουλος της περιφέρειας Κα Μαβότα, η Ντεσπεντίντα Ρίτα.

«Μένω εδώ γιατί δεν έχω πού αλλού να πάω», εξήγησε μια κάτοικος της παραγκούπολης, η Μαρία Χούο.

«Εδώ και δέκα χρόνια η χωματερή θα έπρεπε να έχει κλείσει γιατί έχει γεμίσει, αλλά συνεχίζουν να πετούν εδώ τα απορρίματα», κατήγγειλε από την πλευρά της μια άλλη γυναίκα, η Τερέζα Μάνγκε.

Οι βροχές που πλήττουν από την Κυριακή το Μαπούτο προκάλεσαν επίσης πλημμύρες και ζημιές σε δρόμους και κατοικίες στην πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ