Οι ΗΠΑ πωλούν το μερίδιο τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και βάζουν στόχο τον Άρη

Gazzetta team
Οι ΗΠΑ πωλούν το μερίδιο τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και βάζουν στόχο τον Άρη
Οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ βάζουν πωλητήριο στο μερίδιό τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τραβούν για νέες περιπέτειες.

Να «κόψουν» τη χρηματοδότηση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και να πουλήσουν το μερίδιο τους σχεδιάζουν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Washington Post, οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει τη συμμετοχή τους μέχρι το 2024 οπότε το μερίδιό τους στο διαστημικό εργαστήριο τουISS θα μεταβιβαστεί αργότερα σε ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης.

Για σχεδόν 20 χρόνια, οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν από κοινού στον ISS. Πρόσφατα, τα μέλη ανανέωσαν τις συνδρομές τους έως το 2024. Παρόλο που έχουν συζητείται έντονα στη Ρωσία η κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού, δεν αποκλείεται να συνεχίσει τη συνδρομή του ISS λόγω υψηλού κόστους μιας τέτοιας κατασκευής.

Το φιλόδοξο έργο έχει προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και υλοποιήθηκε το φθινόπωρο του 1998. Από το 2000, ο διαστημικός σταθμός βρίσκεται μόνιμα σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε ύψος 400 χιλιομέτρων, με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το πλήρωμα που αποτελείται από έξι άτομα διεξάγει βασική έρευνα για την έλλειψη βαρύτητας.

Επί του παρόντος το πλήρωμα αποτελείται από τρεις Αμερικανούς, δύο Ρώσους και έναν Ιάπωνα. Για τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί η μετάβαση του Γερμανούν, που πρόκειται να παραμείνει για μερικούς μήνες στον ISS.

Ο τερματισμός της κρατικής χρηματοδότησης δεν σημαίνει ότι ο σταθμός θα τεθεί εκτός λειτουργίας, αναφέρεται στο έγγραφο της NASA. «Είναι πιθανό να συνεχίσουν να λειτουργούν ορισμένα τμήματα ή δυνατότητες του ISS ως μέρος μιας μελλοντικής εμπορικής πλατφόρμας».

Ο στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τον ISS για «μη κρατικές πτήσεις». Η NASA θα μπορούσε να είναι ένας από τους πολλούς πελάτες, αναφέρει η Washington Post.

Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ιβάν Μοισέγιεφ επέκρινε τα σχέδια των ΗΠΑ για το ISS ως ανοησία. «Δεν θα λειτουργήσει», είπε στο Ria Novosti. Το κόστος του ISS είναι τόσο υψηλό που μόνο τα κράτη θα μπορούσαν να το σηκώσουν. «Οι επιχειρήσεις εργάζονται για το κέρδος, αυτός είναι ο μόνος στόχος τους. Αλλά ο ISS δεν αποφέρει κέρδη, διότι οι δαπάνες είναι σημαντικά υψηλότερες από οποιαδήποτε πιθανά έσοδα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής της Μόσχας.

Προτεραιότητα του Τραμπ ο Άρης

Μόνο η NASA καταβάλει 3 με 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη λειτουργία του ISS. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης.

Ο Τραμπ είχε δώσει στη NASA σαφή κατεύθυνση για το ISS τον Δεκέμβριο: οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη και στον Άρη. Για αυτό η NASA σχεδιάζει ένα νέο διαστημικό σταθμό.

Αυτή η αποκαλούμενη νέα διαστημική πύλη θα περιφέρεται γύρω από τη Σελήνη με στόχο τη διευκόλυνση των αποστολών προσελήνωσης και την πραγματοποίηση πτήσεων στο διάστημα και η Ρωσία έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι οι δυο δυνάμεις θα μπορούσαν στο μέλλον να μετακινηθούν από τον ISS σε ένα τέτοιο έργο.

Πηγή: reader.gr