Σε κατάσταση συναγερμού η Νότια Αφρική: Η λειψυδρία απειλεί εκατομμύρια κατοίκους

Gazzetta team
Σε κατάσταση συναγερμού η Νότια Αφρική: Η λειψυδρία απειλεί εκατομμύρια κατοίκους
Η πρωτοφανής ξηρασία που πλήττει την Νότιο Αφρική οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας στην κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λόγτω φυσικής καταστροφής.

Οι αρχές της Νοτίου Αφρικής κήρυξαν σήμερα ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, εξαιτίας της -ιστορικών διαστάσεων- ξηρασίας που πλήττει εδώ και μήνες την περιφέρεια του Δυτικού Ακρωτηρίου, η οποία απειλείται με διακοπή της υδροδότησης με πόσιμο νερό.

Η απόφαση αυτή, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ελήφθη μετά την «επανεκτίμηση της έκτασης και της σοβαρότητας της ξηρασίας» και με αυτήν ανατίθεται η διαχείριση της κρίσης στην κυβέρνηση.

Οι κάτοικοι της περιοχής, που συμπεριλαμβάνει και την μεγαλούπολη του Κέιπ Τάουν, παίρνουν νερό με το δελτίο, καθώς κάθε νοικοκυριό δικαιούται περίπου 30 κυβικά μέτρα την ημέρα για να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες του.

Τα πλυντήρια έχουν αχρηστευθεί λόγο της ποσότητας νερού που χρησιμοποιούν, ενώ και τα καζανάκια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας με τους κατοίκους να κάνουν χρήση κουβάδων ώστε να ελέγχουν την κατανάλωσει.

Η περιοχή του Δυτικού Ακωτηρίου έχει πληθυσμό δεκάδων εκατομμυρίων, ενώ η ένταση του προβλήματος έχεο οδηγήσει τις νοτιοαφρικανικές αρχές στη λήψη αυστγρότατων περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση νερού για την εξυπηρέτηση κοινοτικών αναγκών.