Χάκερς έκλεψαν περισσότερα από 17 εκατομμύρια από ρωσικές τράπεζες

Gazzetta team
Χάκερς έκλεψαν περισσότερα από 17 εκατομμύρια από ρωσικές τράπεζες
Ρωσικοί οργανισμοί και τράπεζες ανέφεραν περισσότερες από 240 κυβερνοεπιθέσεις με λεία μεγαλύτερη από 1 δισεκατομμύριο ρούβλια.

Οι κυβερνοεπιθέσεις από χάκερς εναντίον οργανισμών και τραπεζών σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν προκαλέσει αναστάτωση κι επιφυλακή σε δεκάδες χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς παγκοσμίως.

Μόνο στη Ρωσία, η οποία από πολλούς θεωρείται η «μητέρα των χάκερς», αναφέρθηκαν περισσότερες από 240 κυβερνοεπιθέσεις μέσα στον τελευταίο χρόνο, πολλές από τις οποίες στέφθηκαν από επιτυχία, αποφέροντας στους δράστες το ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ (1 δισεκατομμύριο ρούβλια).

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν κυρίως το Cobalt Strike, ένα «εργαλείο» εισχώρησης στα λογισμικά συστήματα τραπεζών κι οργανισμών κι ελέγχου των επιπέδων ασφαλείας, που δίνει όμως τη δυνατότητα στους χάκερς, να υποκλέψουν τεράστια χρηματικά ποσά από τα θύματά τους.

Σε συνέδριο για την ασφάλεια στον τομέα των πληροφοριών στη ρωσική πόλη Μαγκνιτογκόρσκ, ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας Ντμίτρι Σκομπέλκιν δήλωσε ότι το 2017 καταγράφηκαν 21 «κύματα επιθέσεων» με χρήση του Cobalt Strike.

«Πάνω από 240 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί επλήγησαν από τις επιθέσεις, 11 εκ των οποίων ήταν επιτυχημένες. Το ποσό που εκλάπη ξεπέρασε το 1 δισεκ. ρούβλια», δήλωσε.

Η Ρωσία βρίσκεται στο προσκήνιο σε ό,τι αφορά τα κυβερνοεγκλήματα ύστερα από εικασίες ότι χάκερς, με τη στήριξη της Μόσχας, επιτέθηκαν σε στόχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κατηγορίες τις οποίες αρνείται το Κρεμλίνο.

Οι ρωσικές αρχές θέλουν τώρα να καταδείξουν ότι και η Ρωσία πέφτει συχνά θύμα κυβερνοεγκλημάτων και ότι καταβάλλουν προσπάθειες να τα αντιμετωπίσουν.