Φυλακίστηκε για το πραξικόπημα κι έγραψε στο κελί 3 εκθέσεις κοσμολογίας

Gazzetta team
Φυλακίστηκε για το πραξικόπημα κι έγραψε στο κελί 3 εκθέσεις κοσμολογίας
Η απίστευτη ιστορία του ακαδημαϊκού που φυλακίστηκε για συμμετοχή στο πραξικόπημα και βγήκε από τη φυλακή, έχοντας ολοκληρώσει 3 επιστημονικές μελέτες.

Ο Αλί Καγιά, ένας φυσικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία, κατηγορούμενος για συμμετοχή στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Η σύλληψή του πραγματοοιήθηκε 3 μήνες μετά την τέλεση του πραξικοπήματος, ενώ παρέμεινε έγκλειστος στις φυλακές για περίπου ένα χρόνο.

Ο Καγιά κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο δίκτυο του Φετιουλάχ Γκιουλέν, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ήρθε η ώρα της εκδίκασης της υπόθεσης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 χρόνων.

Τελικά αφέθηκε ελεύθερος πριν από λίγες ημέρες, φέρνοντας στη δημοσιότητα μία εκπληκτική είδηση. Πιο συγκεκριμένα, ο Καγιά αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια της κράτησής του είχε ολοκληρώσει 3 μελέτες, που αφορούν την κοσμολογία, αφήνοντας με ανοιχτό το στόμα ολόκληρη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «ο χρόνος μέσα στη φυλακή είναι άπλετος για να δημιουργήσει και να σκεφτεί κάποιος», ενώ συμπλήρωσε πως οι δεσμοφύλακες φοβο΄ντουσαν μήπως τα επιστημονικά σύμβολα που χρησιμοποιούσε ήταν κάποιου είδους μυστικοί κώδικες για την κρυφή επικοινωνία με άλλους «συνομώτες».

Ο Καγιά στηλίτευσε, επίσης, τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές του καθεστώτος Ερντογάν, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη που έλαβε κατά τη διάρκεια της κράτησής του.