Δύσκολα τα πράγματα για την πορεία του bitcoin

Gazzetta team
Δύσκολα τα πράγματα για την πορεία του bitcoin
Η πρωτοφανής πολεμική εναντίον του διάσημου κρυπτονομίσματος έγινε εμφανής και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Αυτή δεν ήταν μια καλή εβδομάδα για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων που βρέθηκε στο στόχαστρο των ισχυρών της πολιτικής και της οικονομίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ο ένας μετά τον άλλον ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο τοποθετήθηκαν αρνητικά. Και όμως, το οικοσύστημα αντιστέκεται.

Η αρχή έγινε από την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι η οποία μιλώντας στο Νταβός υπονόησε ότι κάποια στιγμή τα κράτη θα πρέπει να αναλάβουν δράση για τα κρυπτονομίσματα. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ο οποίος συνέστησε προσοχή. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Νιγηρίας χαρακτήρισε «τζόγο» τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και πρότεινε την ρύθμισή τους.

Πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν, ο οποίος δήλωσε ότι «Προωθούμε το fintech και ενθαρρύνουμε την καινοτομία αλλά θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι αγορές μας είναι ασφαλείς».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι οι καινοτομίες που προέρχονται από πλατφόρμες όπως το Bitcoin μπορεί να είναι χρήσιμες αλλά «η ανωνυμία, η αδιαφάνεια και ο τρόπος με τον οποίο επιτρέπει το ξέπλυμα χρήματος είναι απλά απαράδεκτα». Την ίδια στιγμή η υποδιοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας προειδοποίησε ότι το Bitcoin δεν είναι νόμισμα αλλά επενδυτικό προϊόν.

Για το Bitcoin Θα συζητήσουν και οι G20

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του Bitcoin. Ο ίδιος, δήλωσε ότι αναμένεται μια ειδική ενότητα κατά την διάρκεια της συνάντησης των χωρών του G20 στο Μπουένος Άιρες τον Μάρτιο.

Σόρος: Το Bitcoin είναι φούσκα αλλά…

Τα κρυπτονομίσματα είναι φούσκα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως κανονικά νομίσματα λόγω της έντονης μεταβλητότητας, δήλωσε ο Τζορτζ Σόρος από το Νταβός. Ο ίδιος όμως δεν προβλέπει την κατάρρευση που κάποιοι άλλοι έχουν «προφητεύσει». Ο επενδυτής που έγινε διάσημος όταν «γονάτισε» τη βρετανική το 1992, δήλωσε ότι αντί για μια απότομη πτώση αναμένει ότι τα κρυπτονομίσματα κάποια στιγμή θα παραμείνουν στάσιμα. Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός για την τεχνολογία blockchain πάνω στην οποία βασίζεται το Bitcoin.

Την ίδια στιγμή, μακριά από το Νταβός η Nordea Bank απαγόρευσε στους υπαλλήλους της να διαπραγματεύονται Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα λόγω της έλλειψης ρυθμίσεων στην συγκεκριμένη αγορά.

Σταθερή η αγορά

Οι δηλώσεις δεν επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η αγορά βρίσκεται σε κάθοδο εδώ και ημέρα, ωστόσο η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε την Παρασκευή και δεν είχε καμία σχέση με το Νταβός. Η βουτιά ήρθε όταν μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ανταλλαγής Bitcoin στην Ιαπωνία απαγόρευσε τις αναλήψεις, τρομάζοντας τους επενδυτές και επαναφέροντας μνήμες από το «κανόνι» της Mt Cox το 2014 που προκάλεσε την μεγαλύτερη κατάρρευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων μέχρι σήμερα.

Πηγή: insider.gr