Ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Gazzetta team
Ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία
Με πολλά νέα προβλήματα να βγαίνουν στην επιφάνεια, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης Χριστιανικής Ένωσης και Σοσιαλδημοκρατών.

«Όλοι αισθανόμαστε ότι οι άνθρωποι στην Γερμανία περιμένουν τώρα, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση. Αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο περιμένουν την γερμανική συμβολή στην επίλυση των διεθνών κρίσεων», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αυξάνοντας την πίεση προς τα κόμματα.

Η πρώτη συνάντηση πάντως θα πραγματοποιηθεί απόψε, σε επίπεδο ηγεσίας. Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζεεχόφερ θα θέσουν τα οργανωτικά ζητήματα, ενώ θα περιγράψουν και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Στο εσωτερικό του SPD ωστόσο, παρά το «πράσινο φως» που έδωσε χθες το έκτακτο Συνέδριο, απομένουν ακόμη κάποια εμπόδια. Όπως δήλωσε ο κ. Σουλτς μετά την συνεδρίαση σήμερα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, πρέπει να διευκρινιστεί «σε ποια βάση, με ποια δομή και με ποια πρόσωπα» πηγαίνει το κόμμα στις διαπραγματεύσεις.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει από την πλευρά της εκφράσει την επιθυμία οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 12 Φεβρουαρίου προκειμένου το SPD να έχει το χρόνο να θέσει το κυβερνητικό πρόγραμμα προς έγκριση στα μέλη του, διαδικασία η οποία μπορεί να χρειαστεί έως και τρεις εβδομάδες. Εφόσον ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο, η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε να λάβει την ψήφο της Βουλής μετά τις 12 Μαρτίου και η νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί πριν από το Πάσχα των Καθολικών (1η Απριλίου).

Πηγή: reader.gr