Το SPD ενέκρινε την συμμετοχή στον συνασπισμό

Gazzetta team
Το SPD ενέκρινε την συμμετοχή στον συνασπισμό
Το SPD ενέκρινε την συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για «μεγάλο» συνασπισμό...

Η Άνγκελα Μέρκελ αναστέναξε με ανακούφιση το απόγευμα της Κυριακής, αφού το έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκρινε την συμμετοχή του κόμματος στον συνασπισμό κι έτσι θα σχηματιστεί κυβέρνηση.

Η ψηφοφορία πάντως δεν ήταν... περίπατος για τον Μάρτιν Σούλτς, αφού οι ψήφοι υπέρ του μεγάλου συνασπισμού ήταν 362, έναντι 279 ψήφους που ήταν κατά της συνεργασίας.

Επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να γίνει με κάρτες, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί ποια πρόταση είχε την πλειοψηφία και χρειάστηκε να καταμετρηθούν οι ψήφοι μία προς μία.

Ανακούφιση για την ηγεσία του SPD

«Φυσικά είμαστε όλοι ανακουφισμένοι», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των Συνέδρων, με την οποία πήρε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό «Phoenix», ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. «Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο», δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ο «μεγάλος» συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ