Η Άγκυρα λέει πως: «Πλήξαμε 108 στόχους στη Συρία και συνεχίζουμε»

Gazzetta team
Η Άγκυρα λέει πως: «Πλήξαμε 108 στόχους στη Συρία και συνεχίζουμε»
Συνολικά 108 στόχους έπληξαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στη Συρία, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στην επαρχία Αφρίν.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξαγγέλλει δε ότι οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις θα προχωρήσουν σε «απαραίτητες δραστηριότητες» στην επαρχία Αφρίν, ανάλογα με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι μονάχα τρομοκράτες στο Αφρίν της Συρίας, αποκαλύπτοντας ότι η Τουρκία απέστειλε έγγραφη αναφορά στη συριακή κυβέρνηση.

Ο Τσαβούσογλου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία ενημέρωσε τους παράγοντες που εμπλέκονται στη Συρία σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή Αφρίν και τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει ότι οι σύμμαχοί της δεν θα ταχθούν στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία ενημέρωσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. «Ακόμα κι αν δεν διατηρούμε σχέσεις με το καθεστώς, ενεργούμε σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο» .

«Θα απαντήσουμε» διαμηνύουν οι Κούρδοι

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας (YPG) απάντησαν ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η Τουρκία στην επαρχία Αφρίν, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα έπληξε κατοικημένες περιοχές.

«Θα συντρίψουμε αυτή την επιθετικότητα, όπως συντρίψαμε άλλες επιθέσεις αυτού του είδους εναντίον των χωριών και πόλεών μας» προειδοποίησε η YPG. Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες προέτρεψαν άνδρες και γυναίκες στη βόρεια Συρία να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών τους για να προστατεύσουν το Αφρίν.

Ρωσία: Θα ζητήσουμε παύση των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία

Την παύση της τουρκικής επιχείρησης στο Αφρίν της Συρίας θα ζητήσει η Μόσχα από τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής Φραντς Κλίντσεβιτς στο πρακτορείο RIA.

«Δεν είναι μόνο η Συρία που θα ζητήσει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση. Η Ρωσία θα στηρίξει το αίτημα και θα παράσχει στη Συρία διπλωματική βοήθεια».

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι στρατιώτες και τα μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας που στάθμευαν στο Αφρίν της Συρίας αποχώρησαν από την περιοχή, μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, μετέδωσε το πρακτορείo Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μια μονάδα του ρωσικού Κέντρου για τη συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία μεταφέρθηκε από το Αφρίν στο Ταλ Άτζαρ ώστε να μην υπάρξουν απώλειες ή τραυματισμοί μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών.

Ο Χεβί Μουσταφά, υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής διοίκησης που κυβερνά το Αφρίν, είπε ότι στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες. Τα τουρκικά αεριωθούμενα βομβάρδισαν σήμερα θέσεις των κουρδικών δυνάμεων στο Αφρίν, έγινε νωρίτερα γνωστό από έναν ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο.

Η Μόσχα εξέφρασε ανησυχίες για την εμπλοκή της Άγκυρας στη Συρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι η Ρωσία εμμένει στη σταθερή θέση της για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της συριακής κρίσης που θα βασίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Πηγή: insider.gr