Slogun:Ο Γιακουμάκης συνεχίζει να φορτώνει με γκολ το MLS αλλά δεν μας έκανε στην Ελλάδα, είχαμε καλύτερο εμείς.

FOLLOW US

Slogun:Ο Γιακουμάκης συνεχίζει να φορτώνει με γκολ το MLS αλλά δεν μας έκανε στην Ελλάδα, είχαμε καλύτερο εμείς.
BWIN stripe gif

Ένας 28χρονος απειλεί να την βυθίσει στο πολιτικό χάος τη Γερμανία

Gazzetta team
Ένας 28χρονος απειλεί να την βυθίσει στο πολιτικό χάος τη Γερμανία
Στις 12 Ιανουαρίου η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σούλτς εμφανίστηκαν χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες δηλώνοντας πως οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις είχαν πλέον ευτυχή κατάληξη και πως παρέα θα διοικούσαν την Γερμανία (και σε ένα μεγάλο βαθμό την Ευρώπη) και για τα επόμενα χρόνια.
Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών δήλωνε πανευτυχής με την συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την «εκπληκτική». Το μόνο που απέμενε για να προχωρήσει μπροστά η Γερμανία, στην επόμενη ημέρα, ήταν η επικύρωση της συμφωνίας στην συνεδρίαση του SPD, που εκείνη την στιγμή φάνταζε απλά μια τυπική διαδικασία. Και ξαφνικά ένας 28χρονος με το όνομα Κέβιν Κιούνερτ εμφανίστηκε και πλέον η τυπική επικύρωση της συμφωνίας στην Κυριακάτικη ψηφοφορία του SPD (ψηφίζουν 440.000 μέλη) κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρείται.

Το όνομα του Κιούνερτ προφανώς δεν σας λέει κάτι. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες άλλωστε ούτε καν στην πατρίδα του, στην Γερμανία, δεν ήταν γνωστός. Όμως υπάρχει περίπτωση τη Δευτέρα ολόκληρος ο πλανήτης να ασχολείται μαζί του, αφού θα έχει ουσιαστικά τελειώσει την πολιτική καριέρα της Μέρκελ.

Ο Κιούνερτ ηγείται μιας επαναστατικής ομάδας μέσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που εναντιώνεται στην ένταξη σε νέα συμμαχία υπό την Μέρκελ.

Εάν ο 28χρονος κερδίσει την ψηφοφορία την Κυριακή και μπλοκάρει τον Σουλτς, τότε θα βυθίσει τη Γερμανία στο πολιτικό χάος.

Η Μέρκελ θα έχει εξαντλήσει πλέον όλες τις πιθανότητες για να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν θα έχει πουθενά αλλού να στραφεί και οι μόνες επιλογές της θα είναι είτε να διεξαχθούν νέες εκλογές ή να προσπαθήσει να σχηματίσει μειοψηφική κυβέρνηση. Θα μπορούσε δηλαδή να είναι η αρχή του τέλους για τη γυναίκα που κυριάρχησε στη γερμανική πολιτική για περισσότερα από 12 χρόνια.

Οι υποστηρικτές του Κιούνερτ ισχυρίζονται ότι θέτει τις αρχές και την ιδεολογία μπροστά από την πολιτική σκοπιμότητα. «Το SPD θα ανανεωθεί έξω από ένα συνασπισμό, ή δεν θα ανανεωθεί καθόλου», υποστηρίζει χαρακτηρίζοντας την συμφωνία με το CDU «αυτοκτονία».

Ο 28χρονος ξεκίνησε ένα λαϊκό κίνημα που έρχεται δραματικά σε αντίθεση με το κοινοβουλευτικό κόμμα του, όπου σχεδόν όλοι οι βουλευτές του SPD υποστηρίζουν ένα νέο συνασπισμό με τους χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ (CDU ).

«Το SPD είναι το κύριο κόμμα της αριστεράς στη Γερμανία», δήλωσε στην Bild, τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας. «Η δουλειά του είναι να αγωνιστεί για αξιοπρεπή εργασία και δίκαιη αμοιβή, αξιόπιστο κοινωνικό σύστημα, ασφαλείς συντάξεις και κοινωνική συνοχή. Πρέπει να το κάνει αυτό σε αντιπαράθεση με το CDU, όχι ως ένα διορθωτικό βοήθημα στο πλευρό του».

Είναι νέος, ιδεολόγος και ανυπόμονος. Απογοητευμένος από τους ηγέτες του κόμματος του, έκανε αίσθηση μιλώντας στη διάσκεψη του SPD με το πουκάμισό του μισοβγαλμένο από το παντελόνι του.

Η Bild τον αποκαλεί «baby-face», και είναι ένα πολιτικός αρχάριος που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιλογή για την ηγεσία του κόμματός του.

Εκλέχτηκε επικεφαλής της νεολαίας του SPD τον περασμένο Νοέμβριο και η προηγούμενη πολιτική του εμπειρία ισοδυναμεί με την εργασία του ως βοηθού μέλους του περιφερειακού κοινοβουλίου του Βερολίνου, ενώ τελείωνε τις σπουδές του.

Οι ιδέες του δεν έχουν δοκιμαστεί σε γενικές εκλογές, όπου οι επικριτές του λένε ότι θα μπορούσαν να κάνουν το SPD να χάσει το ένα τέταρτο των ψήφων του. Αλλά έχουν χτυπήσει μια χορδή στους ακτιβιστές του κόμματος που εμφανίζονται εξαγριωμένοι με την μεταστροφή της ηγεσίας στο ενδεχόμενο μιας νέας συμμαχίας με την κ. Μέρκελ.

Μετά τις καταστροφικές απώλειες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Μάρτιν Σουλτς δεσμεύθηκε να μην ανανεώσει τον «μεγάλο συνασπισμό» με την κ. Μέρκελ, αλλά άλλαξε γνώμη όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες της Καγκελαρίου με τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο Κιούνερτ έχει δεσμευθεί να μετατρέψει την πτέρυγα νεολαίας του SPD, το «Jusos», σε ένα «προπύργιο εναντίον ενός μεγάλου συνασπισμού», προκαλώντας την οργή των βουλευτών του κόμματος, πολλοί από τους οποίους φοβούνται ότι θα χάσουν τις έδρες τους εάν αναγκαστούν να πάνε σε νέες εκλογές.

Οι κορυφαίοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το ποσοστό του κόμματος, το οποίο ήδη έπεσε στο ιστορικό χαμηλό 20,5% στις εκλογές του περασμένου έτους, θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα περισσότερο, φτάνοντας μόλις το 15% σε μια νέα ψηφοφορία.

Ωστόσο, ο Κιούνερτ επιμένει ότι ένας νέος συνασπισμός με την κ. Μέρκελ αποτελεί την πραγματική απειλή για το μέλλον του κόμματός του.

«Έχουμε κατηγορηθεί για... ρομαντική αντιπολίτευση», δήλωσε στο περιοδικό Spiegel. «Δεν υπάρχει τίποτα ρομαντικό και το να αποτελούμε μια “αγαπημένη” αντιπολίτευση και δεν είναι κάτι που θέλουμε. Αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να δεχτούμε ότι η κατάσταση του SPD μετά από δύο μεγάλες συμμαχίες τα τελευταία δώδεκα χρόνια, δεν είναι τίποτα λιγότερο από απειλή στην ύπαρξη μας».

Το βασικότερο επιχείρημα του είναι ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες τόσο το κόμμα της κ. Μέρκελ όσο και το SPD είχαν μειωμένα ποσοστά, ήταν μια ψήφος κατά του συνασπισμού τους.

Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως τα πράγματα: Στην πραγματικότητα τα δύο κόμματα μαζί κέρδισαν περισσότερο από το 50% των ψήφων, κάτι που ουσιαστικά τους δίνει και την δυνατότητα να επιστρέψουν μαζί στην εξουσία.

Ο Κιούνερτ δεν προσπαθεί ιδιαίτερα να κρύψει το γεγονός ότι ο πραγματικός στόχος της εκστρατείας του είναι η Μέρκελ. «Μετά από 12 χρόνια ως καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να βρει πλέον συνεργάτες συνασπισμού», ανέφερε. «Αυτό οφείλεται κυρίως στο χωρίς αρχές “περιμένετε και θα δείτε” πολιτικό της στυλ. Είναι επίσης σαφές ότι το SPD δεν πρέπει να φοβάται νέες εκλογές».

Η ηγεσία του SPD διαφωνεί σαφώς και φοβάται ότι θα μπορούσε να τους προκαλέσει μεγάλη ζημιά, όπως και στην Μέρκελ. Ο Αντρέα Νάλες, ο επικεφαλής της ομάδας του κόμματος στο κοινοβούλιο, την περασμένη εβδομάδα τον κατηγόρησε ότι διαδίδει ψέματα σχετικά με τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων για το συνασπισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε τους εκπροσώπους στην ψηφοφορία του κόμματος της Κυριακής ότι κατέχουν τη «μεγάλη ελπίδα του κόσμου» για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση στα χέρια τους και ότι «ο κόσμος θα παρακολουθεί».

Σε μια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη όμως ο Κιούνερτ εμφανίστηκε διεκδικώντας έναν ηγετικό ρόλο μέσα στο κόμμα του «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να κερδίσουμε αυτή την ψηφοφορία. Η γενική αίσθηση είναι πως το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό», είπε.

«Δεν θα βρείτε κανέναν που είναι ενθουσιασμένος με τη σκέψη να εισέλθει σε νέο συνασπισμό», συμπλήρωσε.

Υποσχέθηκε μάλιστα να συνεχίσει την εκστρατεία του ακόμα κι αν χάσει την ψηφοφορία. «Φυσικά θα συνεχίσαμε, γιατί τίποτα σχετικά με το επιχείρημά μας δεν άλλαξε».

Θα έχει λοιπόν από τη Δευτέρα νέα κυβέρνηση η Γερμανία ή θα μπει σε μία τροχιά πολιτικής αβεβαιότητας με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο;

Θα εξαρτηθεί από το πόση επιρροή άσκησε τελικά στα μέλη του κόμματος του ο 28χρονος Κέβιν Κιούνερτ.


Πηγή: Reader.gr