Οι απίθανες ερωτήσεις που απάντησε ο Τραμπ για να αποδείξει τις διανοητικές του ικανότητες

Gazzetta team
Οι απίθανες ερωτήσεις που απάντησε ο Τραμπ για να αποδείξει τις διανοητικές του ικανότητες
Ζωγραφίστε ένα ρολόι, ονομάστε μια καμήλα, βρείτε το κοινό στοιχείο μεταξύ ενός τραίνου και ενός ποδηλάτου: αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που τίθενται στο Montreal Cognitive Assessment (Moca), στο οποίο υποβλήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αποδείξει τη διανοητική του ικανότητα.

Ο Τραμπ κατάφερε να απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και να πάρει 30 στα 30. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι έχει κάποιο νοητικό πρόβλημα», δήλωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου Ρόνι Τζάκσον, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να υποβληθεί σε αυτό το τεστ για να σταματήσουν οι εικασίες για τη διανοητική του υγεία.

Το τεστ, το οποίο σχεδίασε ο γιατρός Ζίαντ Νασρεντίν και δημοσιεύθηκε το 2005, χρησιμοποιείται ευρέως παγκοσμίως για να εντοπίζονται οι άνθρωποι που πάσχουν από νοητικά προβλήματα, κυρίως ελαφρά ή Αλτσχάιμερ. Οποιοδήποτε σκορ πάνω από το 26 στα 30 θεωρείται αποδεκτό.

Το τεστ υπάρχει σε διάφορες εκδοχές και γλώσσες και αποτελείται από ένα ερωτηματολόγιο μίας σελίδας, το οποίο ελέγχει μεταξύ άλλων τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τις γλωσσικές ικανότητες, τον προσανατολισμό, την ικανότητα να εκτελεί απλές μαθηματικές πράξεις. Η διάρκειά του είναι περίπου 10 λεπτά.

Οι εξεταζόμενοι πρέπει να αντιγράψουν έναν κύβο, να ζωγραφίσουν ένα ρολόι που θα δείχνει μια συγκεκριμένη ώρα, να αναγνωρίσουν τρία ζώα. Στη συνέχεια πρέπει να επαναλάβουν μια σειρά λέξεων και αριθμών, να κάνουν μια σειρά απλών αφαιρέσεων, όπως 100-7, μετά 93-7 και ούτω καθεξής.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι διαθέτει περιορισμένο λεξιλόγιο, όμως ο πρόεδρος Τραμπ πέτυχε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού του, σε όλες τις γλωσσικές δοκιμασίες.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την πλήρη ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη το τεστ, όπως και τον τόπο και την πόλη όπου βρισκόταν.

Η διανοητική και ψυχική υγεία του Τραμπ και το κατά πόσον είναι σε θέση να ασκεί την εξουσία τέθηκαν υπό αμφισβήτηση μετά την κυκλοφορία ενός αμφιλεγόμενου βιβλίου του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ, που τον παρουσιάζει ως έναν άνθρωπο ασταθή, με παιδιάστικες αντιδράσεις.

Εξάλλου, ειδικός για το Αλτσχάιμερ επεσήμανε ότι αυτή η εξέταση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάσχει κάποιος από μια άλλη εκφυλιστική πάθηση.